Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Παντελής Θαλασσινός: Το καλαντάρι (2006)

Η βολική δωδεκάδα των μηνών του έτους στάθηκε δελεαστική πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού, όπως ήδη έχουμε δει. Μετά τις εργασίες του Βασίλη Κουμπή και του Δημήτρη Παπαδημητρίου τη σκυτάλη σ' αυτόν τον ευγενή αγώνα δρόμου παίρνει το 2006 ο Παντελής Θαλασσινός παρέα με τον εξαιρετικό στιχουργό Ηλία Κατσούλη που υπογράφουν τον κύκλο τραγουδιών "Το καλαντάρι".
Κι εδώ κάθε τραγούδι είναι αφιερωμένο και σε ένα μήνα του χρόνου με την ημερολογιακή του ταξινόμηση. Ο Ηλίας Κατσούλης καταθέτει χωρίς αμφιβολία μερικούς από τους πιο εμπνευσμένους στίχους του ανασύροντας από την παράδοση, την ιστορία, τις παιδικές μνήμες, τους μύθους και τις λαϊκές δοξασίες μια ολοζώντανη πρώτη ύλη που υποτάσσεται με μεγάλη μαστοριά στα καλούπια της πολύ λεπτουργημένης στιχουργικής του δεξιοτεχνίας. Το υλικό χτίστηκε μήνα το μήνα από σχετική παραγγελία του μουσικού περιοδικού ΔΙΦΩΝΟ, μέχρι να πάρει ενιαία μορφή και να διαμορφωθεί σε κύκλο τραγουδιών. Ορισμένες στιγμές αυτού του υλικού πραγματικά απογειώνονται σε επίπεδα αληθινής ποίησης, όπως: "Ένας ευαίσθητος Απρίλης", "Ιούλιος πορθητής", "Ένας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέμβρης", "Νοέμβρης μήνας ταξιδεύει".
Αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω και την θετική μου άποψη για το μουσικό μέρος αυτών των τραγουδιών που έγραψε ο δοκιμασμένος τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός, ένας ενδιαφέρων δημιουργός που ξεκίνησε με ροκ ανησυχίες, για να κατασταλάξει σε ήχους παραδοσιακού χρωματισμού και έντεχνης μπαλάντας. Νομίζω πως η ανοδική του πορεία στο ελληνικό τραγούδι από την πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά το 1995 ("Νύχτας κύματα") και πέρα βρήκε εδώ την κορύφωσή της και το αποτέλεσμα είναι μια σειρά πολύ όμορφων τραγουδιών με καλοδουλεμένη ακουστική ενορχήστρωση και δική του ερμηνεία.
Διευκρινίζω ότι, ενώ στο εξώφυλλο αναγράφονται 12 τίτλοι τραγουδιών, ο ψηφιακός δίσκος εμφανίζει 15 κομμάτια! Στην πραγματικότητα τα κομμάτια 13 & 14 είναι κενά (χωρίς ήχο), ενώ το 15ο περιέχει μια κρυφή έκπληξη, μια παιδική ερμηνεία του τραγουδιού για τον Σεπτέμβρη. Το πολύ φροντισμένο αισθητικό μέρος της έκδοσης επιμελήθηκε η ζωγράφος Γιούλα Ροζάκου.

(c) CD | MBI | 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: