Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Νικόλας Άσιμος: Αρνήθηκα πολλά (2014)

Ολοκληρώνουμε σήμερα την επισκόπηση της προσωπικής δισκογραφίας του ιδιόρρυθμου τραγουδοποιού Νικόλα Άσιμου με μια σχετικά πρόσφατη έκδοση από την ετικέτα B-Other Side που περιέχει υλικό και πάλι παρμένο από τις περίφημες παράνομες κασέτες του με αυτοσχέδιες ηχογραφήσεις που ο ίδιος διακινούσε για λόγους βιοπορισμού, καθώς η επίσημη δισκογραφία δεν αποτελούσε φιλόξενο πεδίο για κείνον. 
Η έκδοση κυκλοφόρησε το 2014 αποκλειστικά σε βινύλιο και σε περιορισμένη ποσότητα αριθμημένων αντιτύπων που εξαντλήθηκαν αμέσως. Περιλαμβάνει συνολικά δεκαπέντε τραγούδια, μεταξύ των οποίων και κάμποσα από τα γνωστότερα, όπως: Γιουσουρούμ, Ο μπαγάσας, Αγαπάω κι αδιαφορώ, Καταρρέω. Ανάμεσά τους και ο Ρωμιός, το πρώτο ηχογραφημένο τραγούδι του το 1975 σε δισκάκι 45 στροφών (μαζί με το "Μηχανισμός").
Λιτή, αλλά πολύ φροντισμένη έκδοση με απέριττο εξώφυλλο που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας, ενώ στο εσώφυλλο περιλαμβάνεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείωμα του ψυχίατρου Σωτήρη Παστάκα, ο οποίος ήταν δίπλα στον Νικόλα το τελευταίο δύσκολο διάστημα της ζωής και μας εξηγεί πώς έφτασε στη μοιραία απόφαση. Ιδού πώς καταλήγει:
  "......Ο κύριος Ασημόπουλος, μεγαλέμπορος από την Κοζάνη, κατάφερε τελικά να πάρει το γιο του από το περίπτερο 14 του Δαφνίου. Ο γιος του ο Νικόλας ήτανε 'κει ένα μήνα βασιλιάς: άλλος του έφερνε τον καφέ, άλλος τις παντόφλες και άλλος την κιθάρα του. Τον έβαλε σε ένα μονόκλινο στην καλύτερη ψυχιατρική κλινική στα βόρεια προάστια, ένα κελί, χωρίς παράθυρο, χωρίς κιθάρα, χωρίς τρελούς φίλους... Τον έβγαλε από κει ύστερα με ιατρογενή κατάθλιψη και καθηλωμένο από τα νευροληπτικά να μην λυγίζουν τα δάχτυλα του ούτε για να παίξει ένα ακόρντο... Κατάφερε μόνο να φτιάξει τη θηλιά του...".

(c) LP | B-Other Side | 2014 | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: