Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Νίκος Τσιριγώτης: Μουσικές Νοστωδίες Λεσβίων Ποιητών (2018)

"Η έκδοση του μουσικού CD "Μουσικές Νοστωδίες Λεσβίων Ποιητών" (2018) αποτελεί αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό γεγονός. Πρόκειται για έναν αξιόλογο δίσκο, λεσβιακό. Όλοι οι συντελεστές του είναι Λέσβιοι. Είναι μια ανεξάρτητη, εκτός εμπορίου, όπως τα πολυτιμότερα, παραγωγή, πέρα από οδηγίες κάποιου προκαθορισμένου αισθητικού ρεύματος ή σχολής. Εκφράζει την ερωτική σχέση των δημιουργών του με την ποιοτική μουσική και το ποιοτικό τραγούδι "ιδιωτικών στιγμών και εξαιρετικών αισθημάτων..."
Αυτά σημειώνει προλογίζοντας σε δημόσια παρουσίαση την έκδοση του παρόντος δίσκου ο φιλόλογος και καλός φίλος Δημήτρης Πατίλας, επίσης Λέσβιος εκπαιδευτικός και μελετητής, αξιόλογος μουσικός συλλέκτης και θαυμάσιος άνθρωπος.
Ο Νίκος Τσιριγώτης που υπογράφει τις συνθέσεις των τραγουδιών αυτής της ανεξάρτητης έκδοσης γεννήθηκε το 1950 στη Μυτιλήνη, όπου και διαμένει μόνιμα από το 1980 και δώθε έχοντας την ευθύνη της τοπικής Ορχήστρας του Δήμου Λέσβου και διάφορων χορωδιακών σχημάτων που ο ίδιος δημιούργησε, με τα οποία επιδίδεται με ζήλο και επιμονή στην παρουσίαση του καλού ελληνικού τραγουδιού σε κάθε γωνιά του τόπου του, αλλά και σε τόπους μακρινούς προσκαλεσμένος από Έλληνες της Διασποράς. Έχει γράψει πολλά δικά του τραγούδια που κινούνται ελεύθερα σε όλα τα μουσικά πεδία, ενώ έχει συνθέσει και μουσική για θεατρικές παραστάσεις συνεργαζόμενος με τοπικά θεατρικά σχήματα, όπως το Μπουρίνι, οι Άστεγοι και το Θεατρικό Εργαστήρι.
Η παρούσα λοιπόν ψηφιακή έκδοση μας δίνει ένα καλό δείγμα του τραγουδοποιητικού ταλέντου του Νίκου Τσιριγώτη. Περιλαμβάνει 23 συνολικά συνθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και έξι οργανικά θέματα με παραδοσιακούς κυρίως χρωματισμούς. Οι επιδράσεις από το λεγόμενο "έντεχνο", αλλά και από το καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι είναι εμφανείς, αλλά κυρίαρχο στοιχείο είναι ο λυρισμός, η μελωδική γραμμή, καθώς και η ρυθμική πολυμορφία, όπου χρειάζεται, συνδυασμένα με φροντισμένες ενορχηστρώσεις και άρτια εκτέλεση από την τοπική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση φυσικά του συνθέτη.
Αξίζει βεβαίως να τονίσουμε ότι όλα τα τραγούδια στηρίζονται σε στίχους τοπικών ποιητών και ερμηνεύονται από ερασιτέχνες τραγουδιστές, οι οποίοι πάντως δεν υστερούν σε τίποτε από πολλούς επαγγελματίες ευρείας προβολής!
Ο Δημήτρης Πατίλας κλείνει την παρουσίασή του με μια ωραία επισήμανση:
"...Το CD αυτό έρχεται να αποδείξει ότι κι εδώ στη Λέσβο, σε καιρούς κρίσης, παρακμής και έκπτωσης, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν παραδίδουν ούτε προδίδουν την ψυχή και τις αξίες τους. Δημιουργοί όμορφων έργων που μας αναπαύουν, μας ελεούν, ανανεώνουν την ελπίδα, ισχυρά αντίδοτα στις ασχήμιες και στις δυσκολίες του βίου και του ονείρου. Στα ζείδωρα νάματά τους τέρπεται κι αποφορτίζεται ο νους και η ψυχή μας".

(c) CD | Ανεξάρτητη έκδοση | 2018 | Πηγή:. Δ.Π.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη

Σε ευχαριστώ που για μια ακόμη φορά με τιμάς ,προβάλλοντας χωρία από μια δική μου παρουσίαση για τον άξιο, σεμνό, Λέσβιο μουσικό και συνθέτη Νίκο Τσιριγώτη στην εξαιρετική τούτη , όπως όλες οι εκατοντάδες μέχρι τώρα παρουσιάσεις σου. Σε ευχαριστώ και για τα εγκάρδια, επαινετικά σου λόγια. Διαβάζοντας τα στέκομαι κάπως αμήχανος και αδέξιος. Αισθάνομαι αυτό που λένε τούτοι οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, που και άλλοτε τους μνημόνευσα:
Το ξέρει
αυτά που του προσφέρουν
είναι πολύ περισσότερα
απ’ όσα δίνει-
θα 'πρεπε πια να μεγαλώσει
ή να κρυφτεί.
( Απ’ τη "Συντομογραφία")
Όσα τιμητικά από καρδιάς γράφεις για μένα ισχύουν παρομοίως και για σένα.
Και δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω και πάλι και από εδώ τη μεγάλη γενναιοδωρία σου: Είναι εγωιστικό κι ανώφελο, ό, τι ωραίο έχουμε, να το κρατάμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας. «Όσα κρατάς στο σεντούκι σου στο θάνατο πάνε, όσα χαρίζεις πάνε στη ζωή» ( Ρίτσος) , «γίνονται φως, γίνονται νους » ( Βάρναλης) , γονιμοποιούν τη ζωή. Αυτή την πεποίθηση έχεις θέσει ως αρχή ζωής . Εσύ μας δώρισες και μας δωρίζεις ακούραστα , απλόχερα τόσα ωραία, πολύτιμα «νάματα ομορφιάς» να λουζόμαστε σ’ αυτά και να ανανεωνόμαστε , καθώς το υποδεικνύουν οι στίχοι του Κωστή Παλαμά:
Πρέπει ο άνθρωπος, κάθε φορά που θέλει
να ξαναβρεί τα νιάτα του, νάρχεται στο ποτάμι
της Ομορφιάς να λούζεται.
Σ' όλα μπροστά τα ωραία να στέκεται αδιαφόρευτα
και γκαρδιακά να σκύβει προσκυνητής,
ερωτευτής, τραγουδιστής, διαβάτης.
( «Φλογέρα του βασιλιά» , (Ύμνος στον Παρθενώνα»)

Δημήτρη, ευχαριστώ. Δεν έχω άλλη λέξη. Καλό βραδι.
Να είσαι πάντα καλά, γερός και δημιουργικός .
ΓΕΙΑ ΣΟΥ
Δημήτρης