Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Γιώργου Γιαννουλάτου: Η δίκη της Χούντας (1982)

Ο Γιώργος Γιαννουλάτος έχει αφήσει το χνάρι του στην ελληνική δισκογραφία κυρίως με τον ωραίο κύκλο τραγουδιών "Τα λιοτρόπια" (1974), τα οποία ερμήνευσαν ο Αντώνης Καλογιάννης και η Πετρή Σαλπέα.
Με την ίδια τραγουδίστρια συνεργάστηκε και στην επόμενη ολοκληρωμένη του δουλειά, αρκετά χρόνια αργότερα, στα τραγούδια που έγραψε για το πολιτικό ντοκιμαντέρ "Η δίκη της χούντας", παραγωγής 1981. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος και θέμα της η ιστορική δίκη των πρωτεργατών του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Η ταινία καταγράφει, παράλληλα με το αυθεντικό κινηματογραφημένο υλικό της δίκης, και ολόκληρο το ιστορικό πλαίσιο που προηγήθηκε της δικτατορίας και αποτέλεσε την αιτία της. Από την εποχή των πολιτικών διώξεων και εκτοπισμών, το κίνημα του 1-1-4, την αποστασία και τις πολιτικές δολοφονίες μέχρι την τραγική κατάληξη του φαύλου αυτού καθεστώτος, την τραγωδία της Κύπρου, το καλοκαίρι του 1974.


Image Image


Ο Γιώργος Γιαννουλάτος έγραψε 3 σπαρακτικά τραγούδια που διατρέχουν ολόκληρο το ηχητικό υλικό της ταινίας. Το κύριο σώμα του ηχογραφήματος καλύπτουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις απολογίες των δικτατόρων, ενώ τα τραγούδια λειτουργούν ως σχολιαστικά ιντερμέδια. Το τραγούδι "Είναι χώμα..." (σε τρεις διαδοχικές παραλλαγές) έχει στίχους του Γ. Χριστόπουλου, ενώ τα άλλα δύο, "Ο νεκρός της Κοραή" και "Βρήκαν τις πόρτες ανοιχτές", έχουν στίχους του σκηνοθέτη. Το τελευταίο τραγούδι στην οργανική του εκδοχή αποτελεί την εισαγωγή του δίσκου, ενώ οι στίχοι του υπογραμμίζουν με τρόπο αληθινά συγκινητικό την τραγωδία της Μεγαλονήσου με την εισβολή των στρατευμάτων του Αττίλα τον Ιούλιο του 1974.
Τα τραγούδια στο δίσκο ερμηνεύει εξαιρετικά η Πετρή Σαλπέα, ενώ παραδόξως στην ταινία ακούγονται με τη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Στην αφήγηση ακούγεται η χαρακτηριστική και τόσο εκφραστική φωνή της Ρηνιώς Παπανικόλα.
____________________
LP | VENUS | 1982 | MP3 @320 | Covers

4 σχόλια:

Αργύρης Βλάττας είπε...

Αφού ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την τεράστια προσφορά του ιστολογίου θέλω να επισημάνω ότι το link της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν λειτουργεί. Θα ήμουν ευγνώμων αν υπήρχε η δυνατότητα να διορθωθεί. Και πάλι ευχαριστώ. Αργύρης.

ΑΑΒΑΣ είπε...

Μόλις επιστρέψω από ένα ταξίδι,όπου βρίσκομαι αυτόν τον καιρό, θα τακτο-
ποιήσω αμέσως αυτά που ζητάς.

ΑΑΒΑΣ είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε

Αργύρης Βλάττας είπε...

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!!!