18 Ιανουαρίου σήμερα κι αυτή είναι μια ξεχωριστή επέτειος για το ελληνικό τραγούδι, αφού η μοίρα το θέλησε τη μέρα αυτή να έρθει στη ζωή, αλλά και να φύγει από αυτήν ο μεγαλύτερος δημιουργός του λαϊκού μας τραγουδιού, ο Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984). Γιαυτό και θ' ανοίξουμε σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα στον εμβληματικό δημιουργό προσπαθώντας να καλύψουμε ενδεικτικά ένα κολοσσιαίο έργο είτε με αυθεντικές ηχογραφήσεις από την εποχή του φωνόγραφου (δηλαδή τραγούδια της περιόδου 1936-1960), είτε νεότερες ηχογραφήσεις με "δεύτερες", αλλά απόλυτα έγκυρες εκτελέσεις των τραγουδιών του από κορυφαίους ερμηνευτές.
Θα ξεκινήσω με ένα άλμπουμ που είναι το πιο αγαπημένο μου από το πεδίο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Φέρει τον απλό τίτλο: Μαρίκα Νίνου - Βασίλης Τσιτσάνης. Είναι ένα ιστορικό άλμπουμ που τα έχει όλα στον υπερθετικό βαθμό: Μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Ερμηνεία από τη μεγαλύτερη φωνή που ανέδειξε το ελληνικό λαϊκό πεντάγραμμο, τη Μαρίκα Νίνου. Εξαιρετικά διαυγής ήχος για τα στάνταρ της εποχής, μιας και πρόκειται για ηχογραφήσεις της περιόδου 1954-1955, της εποχής ακόμα του γραμμόφωνου, όταν το βινύλιο ξεκίναγε δειλά δειλά την εμφάνισή του στο χώρο της δισκογραφίας και όταν η στερεοφωνία βρισκόταν ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο.
Η Μαρίκα Νίνου (πραγματικό όνομα Ευαγγελία Αταμιάν ή Νικολαΐδου) ήταν αρμενικής καταγωγής και γεννήθηκε το 1918 (ή κατ' άλλους το 1922). Μετά τα γεγονότα του 1922 στη Μικρασία βρέθηκε στην Αθήνα κι από μικρή ηλικία εργαζόταν ως ακροβάτισσα. Στο τραγούδι πρωτοεμφανίστηκε πλάι στον Γιώργο Μητσάκη, τον Στελλάκη Περπινιάδη και τον Μανώλη Χιώτη. Ο τελευταίος ήταν αυτός που τής έγραψε τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε το 1948. Ένα χρόνο αργότερα έγινε η μοιραία συνάντηση με τον Βασίλη Τσιτσάνη και μαζί ξεκίνησαν στο περίφημο κέντρο στου Τζίμη του Χοντρού μια ιστορική συνεργασία, η οποία σφράγισε ανεξίτηλα την καριέρα τους (και την προσωπική τους ζωή), αλλά και την πορεία γενικότερα του λαϊκού μας τραγουδιού. Έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα, στις 23 Φεβρουαρίου 1957.
Ο συγκεκριμένος δίσκος περιέχει οκτώ μεγάλα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη με τη φωνή της Μαρίκας Νίνου και μαζί τέσσερα οργανικά κομμάτια με πρωταγωνιστή φυσικά το μπουζούκι. Ανάμεσά τους τα εμβληματικά "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Γεννήθηκα" (αξεπέραστη η σπαρακτική ερμηνεία της Νίκου) και "Τα καβουράκια". Παρόλο που οι στίχοι όλων των τραγουδιών αποδίδονται στον ίδιο τον Τσιτσάνη, είναι βέβαιο ότι δεν είναι όλοι δικοί του, τουλάχιστον στην αρχική τους γραφή, την οποία συνήθιζε ο συνθέτης να τροποποιεί και να κατοχυρώνει στο όνομά του. Ιδού λοιπόν ποιοι είναι οι αρχικοί στιχουργοί κάποιων από τα τραγούδια του δίσκου: "Συννεφιασμένη Κυριακή" ο Αλέκος Γκούβερης, "Γεννήθηκα" και "Ζαΐρα" ο Κώστας Βίρβος, "Τα καβουράκια" η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, "Έλα όπως είσαι" ο Γεράσιμος Τσάκαλος, "Βόλτα στην Ελλάδα" (Χασαποσέρβικοι χοροί) ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, "Απόψε κάνει μπαμ" ο Νίκος Ρούτσος.
(c) CD | PolyGram | 1966 | Ψηφιακή επανέκδοση: 1992 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου