Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μάνος Χατζιδάκις: Όρνιθες (1959) [ανέκδοτο]

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ | ΟΡΝΙΘΕΣ
Αυθεντική ανέκδοτη ηχογράφηση (1959)

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο! Ο Μάνος Χατζιδάκις παίζει στο πιάνο και τραγουδά ο ίδιος ολόκληρο τον κύκλο της μουσικής του για τη θρυλική παράσταση των "Ορνίθων" του Αριστοφάνη το 1959 από το Θέατρο Τέχνης, που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν βασισμένος στην αιρετική μετάφραση του Βασίλη Ρώτα, αναστατώνοντας και εξοργίζοντας το τότε υπερσυντηρητικό πνευματικό κατεστημένο του τόπου!
Έχω ξαναγράψει ότι θεωρώ το έργο αυτό ως το σημαντικότερο μουσικό δημιούργημα όχι μονάχα του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής μουσικής, τουλάχιστον αυτής που γνωρίζουμε μέσα από την επίσημη δισκογραφία. 
Οι "Όρνιθες" γνώρισαν δύο επίσημες δισκογραφήσεις, μία ημιτελή για τη Philips και μία ολοκληρωμένη για την Columbia. Από τις δύο αυτές εκδόσεις γνωρίσαμε αυτόν τον χειμαρρώδη μελωδικό και ρυθμικό πλούτο που ανάβλυσε μέσα από την αστείρευτη έμπνευση αυτού του ιδιοφυούς δημιουργού.
Σε τούτη την ανέκδοτη ηχογράφηση του 1959 περιέχονται όλα τα μουσικά θέματα και οι μελωδίες του έργου σε μία κάπως ακατέργαστη και πρωτόλεια μορφή, ερμηνευμένες από τον ίδιο τον Χατζιδάκι. Δε γνωρίζω πότε ακριβώς και πού πραγματοποιήθηκε αυτή η ανεπίσημη εγγραφή, αλλά τη συνδέω οπωσδήποτε με τις πρόβες του έργου πριν από την επίσημη πρώτη παράσταση του 1959. 
Η συγκεκριμένη μάλιστα ηχογράφηση περιλαμβάνει και δύο θέματα που δεν μπήκαν στην επίσημη έκδοση του έργου, οπότε ακούγονται για πρώτη και μοναδική φορά σε τούτη την πρόχειρη ηχοληψία!

7 σχόλια:

Aris K είπε...

Η τύχη μ' έφερε και έπεσα πάνω σ' αυτό το καταπληκτικό blog. Τα συγχαρητήρια μου για τα σπάνια ντοκουμέντα, που όμοιά τους έβρισκε κανείς μόνο στην αξέχαστη ο.ο. Υπάρχει τρόπς να ακούσουμε τα ανέκδοτα του Χατζιδάκι και του Μίκη καθώς και του Σπανού με την Γκρεκό;
Ευχαριστώ πολύ και πάλι συγχαρητηρια!

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για το σπάνιο υλικό και πολλά περισσότερα για τη θέλησή σου να το μοιραστείς και με άλλους. Πως θα ήταν όμως δυνατόν να έχω αυτή τη δυσεύρετη εγγραφή;
Ευχαριστώ
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα τη δυσεύρετη αυτή εγγραφή των ΄Ορνίθων', αγαπημένου μου έργου, καθώς είμαι και εγώ λάτρης της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι. Ψάχνοντας στο ιστολόγιό σας ανακάλυψα και την ανέκδοτη ηχογράφηση του 'Πλούτου', την οποία ποτέ δεν είχα την τύχη να ακούσω, όπως και αυτή των 'Ορνίθων'. Ξέρετε, η μουσική του Χατζιδάκι είναι υπέροχη, όμως δυστυχώς ένα τεράστιο μέρος της(το 60% υπολόγιζε πριν λίγα χρόνια ο κληρονόμος του) παραμένει ανέκδοτο και άγνωστο στο κοινό. Γι'αυτό θα σας παρακαλούσα να ακούσω με κάποιον τρόπο αυτά τα έργα. Έψαξα το ιστολόγιό σας, όμως δεν κατάφερα να βρω το e-mail σας και έτσι, επικοινωνώ μαζί σας κατ'αυτόν τον τρόπο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Geo.Violidis είπε...

συγγνωμη αλλα δεν μπορω να βρω πουθενα το αρχειο για να το κατεβασω!
ευχαριστωω

Geo.Violidis είπε...

χαιρεται
Δεν μπορω να βρω το αρχειο
υπαρχει ακομα?
Ευχαριστω

Άαβας / d58 είπε...

Δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω link για το συγκεκριμένο αρχείο...

Δ.Μ είπε...

Καλησπέρα! Πώς θα μπορούσα να αποκτήσω αυτή την ηχογράφηση ? Διατίθεμαι φυσικά να πλήρώσω για να την αποκτήσω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση. Εξαιρετικό το μπλόγκ σας.