Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Βασίλης Αρχιτεκτονίδης & Κωστής Παλαμάς, Δυο Κύκλοι (1971)

ΔΥΟ ΚΥΚΛΟΙ
Ποίηση: Κωστής Παλαμάς
Μουσική: Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
LP | PanVox | 1971 | πηγή: d58
_______________
Άλλος ένας σπάνιος δίσκος από την πολύτιμη κληρονομιά του βινυλίου. Ο δίσκος είναι παλιός και η χρήση του έχει αφήσει κάποια ανεξίτηλα σημάδια, όχι αρκετά πάντως, ώστε να εμποδίζουν την απρόσκοπτη ακρόασή του.
Ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς (1859-1943) υπήρξε πολυγραφότατος και καταπιάστηκε με όλα τα είδη λόγου. Στην εποχή του ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, έτσι που - καθώς λέγεται - όλοι οι άλλοι συγκαιρινοί του βρίσκονταν κάτω από τη "βαριά σκιά" του. Σύγχρονος του Καβάφη και μεγάλος του αντίπαλος στο χώρο των γραμμάτων, έστω και εξ αποστάσεως. Αλλά και ανοιχτό μυαλό, αφού πρώτος αυτός διέβλεψε το μεγάλο ταλέντο του Γιάννη Ρίτσου προτρέποντας τους ομότεχνούς του να παραμερίσουν για να "διαβεί" ο νέος ποιητής.
 
Ο συνθέτης Βασίλης Αρχιτεκτονίδης εμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '60. Το πρώτο του τραγούδι που γνωρίζω είναι η "Προσμονή", γραμμένο στα 1967, το οποίο ταυτόχρονα είναι και το πρώτο που ερμήνευσε στη μακρόχρονη καριέρα του ο Γιώργος Νταλάρας.
Ο δίσκος που σας παρουσιάζω είναι η πρώτη ολοκληρωμένη εργασία του συνθέτη. Το έργο, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, χωρίζεται σε δύο ενότητες: Η πρώτη βασίζεται στην ποιητική σύνθεση "Ο τάφος" που έγραψε ο ποιητής με αφορμή το θάνατο του γιου του Άλκη. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει ποιήματα από διάφορες συλλογές και κυρίως από τον "Δωδεκάλογο του Γύφτου".
Τα τραγούδια έχουν καθαρά λαϊκό χρώμα και η παρουσία του μπουζουκιού είναι κυριαρχική. Τα ερμηνεύει όλα ο Κώστας Καραγιάννης. Αν η φωνή του σας θυμίσει κάτι, σπεύδω να διευκρινίσω ότι είναι ξάδερφος του Κώστα Χατζή, με τον οποίο συνεργάστηκε άλλωστε στο δίσκο "Ο Χατζής παρουσιάζει τους Λουκά Μιχαλόπουλο και Κώστα Καραγιάννη" (1977)


Image

Στον παραπάνω πίνακα του ζωγράφου Γ. Ροϊλού με τίτλο "Οι Ποιηταί" εικονίζονται οι κυριότεροι εκπρόσωποι της γενιάς του 1880 (αριστερά οι Στρατήγης, Δροσίνης, Πολέμης και δεξιά οι Σουρής και Προβελέγγιος), με προεξάρχουσα βέβαια στο μέσον τη μορφή του Κωστή Παλαμά.

2 σχόλια:

Αργύρης Βλάττας είπε...

Αφού ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την τεράστια προσφορά του ιστολογίου θέλω να επισημάνω ότι το link της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν λειτουργεί. Θα ήμουν ευγνώμων αν υπήρχε η δυνατότητα να διορθωθεί. Και πάλι ευχαριστώ. Αργύρης.

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε