Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Βασίλη Αρχιτεκτονίδη: Αναστημένη γη (1972)

Ο συνθέτης Βασίλης Αρχιτεκτονίδης (γενν. 1933) εμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία το 1971 με το δίσκο "Δύο κύκλοι", βασισμένο σε ποίηση Κωστή Παλαμά.
Ένα χρόνο μετά ηχογράφησε την "Αναστημένη γη", ένα δίσκο μοιρασμένο σε δύο ενότητες, από τις οποίες η πρώτη περιλαμβάνει ένα μικρό κύκλο τραγουδιών για φωνή και πιάνο, ενώ η δεύτερη μια δημοτική σουίτα με σόλο όργανα. 
Τα τραγούδια βασίζονται σε στίχους του Πάρι Χατζηκυριάκου και διακρίνονται για ένα ηρωικό και μάλλον παρωχημένο πια ύφος. Τα ερμηνεύει ο άγνωστος Γιώργος Γρυλλάκης, ενώ στο πιάνο τον συνοδεύει ο συνθέτης. 
Η σουίτα της δεύτερης πλευράς περιλαμβάνει μικρές οργανικές συνθέσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν με τη σειρά τα όργανα: φλάουτο, κλαρίνο, βιολοντσέλο, κιθάρα, ταμπούρο και τύμπανα. Στην οργανική συνοδεία κυριαρχεί ο ήχος της κλασικής κιθάρας. Οι συνθέσεις χαρακτηρίζονται από έντονους χρωματισμούς που παραπέμπουν σε εικόνες από την ελληνική φύση. 
Σπάνιος και ενδιαφέρων δίσκος, ο οποίος δυστυχώς δεν έχει αξιωθεί ψηφιακής επανέκδοσης. Για μανιώδεις συλλέκτες και όχι μόνο...


 LP | LINDOS | 1972 | πηγή: dd/d58

υγ. Ευχαριστώ το Δημήτρη για την ανάσυρση αυτού του δυσεύρετου δίσκου...

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

χρονια τον εχω αυτον τον δισκο. οχι μονο υπεροχος , αλλα και σπανιος.