Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Δημήτρης Τερζάκης: 5ο Κουαρτέτο και άλλα έργα (2005)

Ο Δημήτρης Τερζάκης (Αθήνα, 1938), γιος του συγγραφέα Άγγελου Τερζάκη, αποτελεί μία σημαντική μορφή της νεότερης λόγιας μουσικής του τόπου μας. Σπούδασε σύνθεση πλάι στον μεγάλο δάσκαλο Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος. Η μουσική του έχει αφετηρίες από την ελληνική και ανατολική παράδοση. Με το έργο του "Οίκος" σε ποίηση Ρωμανού του Μελωδού γνώρισε τη διεθνή καταξίωση. 
H συγκεκριμένη έκδοση της έγκριτης γερμανικής εταιρίας CPO περιλαμβάνει ένα απάνθισμα του συνθετικού έργου του Τερζάκη με προεξάρχον το 5ο Κουαρτέτο Εγχόρδων (1999) και μαζί τα "Τραγούδια χωρίς λόγια" από τους κύκλους ΙΙ και ΙΙΙ (1994-1996), την Κοσμική Λειτουργία (Liturgia profana, 1977) που βασίζεται σε αποσπάσματα από το "Άσμα ασμάτων" και την ποίηση  της Σαπφώς, καθώς και τη σύνθεση "Τα χρώματα του ωκεανού" (1994) για σόλο εκκλησιαστικό όργανο. 
Στα φωνητικά συμμετέχουν η σοπράνο Gilah Yaron και ο τενόρος-ψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος. Συμμετέχει επίσης το Κουαρτέτο Άρτεμις και το σύνολο Das Moderne Ensemble. Όλες οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία κατά το διάστημα 1983-2000.

 (C) CPO 2005
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: