Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Ο Τσιτσάνης και ο Μπιθικώτσης τραγουδούν για την Κύπρο (1964)

Ένα διαφορετικό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ακούμε εδώ, παρμένο από την ελληνική ταινία "Φεύγω με πίκρα στα ξένα" του Ερρίκου Θαλασσινού, παραγωγής 1964, με πρωταγωνιστές τη Μάρθα Βούρτση και τον Χρήστο Νέγκα. 
Ο ίδιος ο συνθέτης "προλογίζει" το τραγούδι απευθυνόμενος προς την ορχήστρα και αφιερώνοντάς το στον κυπριακό αγώνα, σε μια εποχή που τα γεγονότα της Κύπρου ήταν ακόμη νωπά, ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες δεν είχαν ποτέ σταματήσει παρά την ενιαία της διακυβέρνηση από το 1960 υπό τον πρόεδρο Μακάριο. 
Το "τραγούδι της Κύπρου" ξεκινά με τους στίχους "Την καρδιά σου σφίξε απόψε, μάνα..." και η μουσική του ξεφεύγει τελείως από τα γνωστά στάνταρ του μεγάλου λαϊκού συνθέτη. Εκείνη την εποχή ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν ήδη ο πρωτεργάτης ερμηνευτής του "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού ως βασικός ερμηνευτής του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο Βασίλης Τσιτσάνης δείχνει εμφανώς επηρεασμένος από το νέο ύφος του τραγουδιού και μας δίνει ένα ασυνήθιστο, αλλά θαυμάσιο και συγκινητικό τραγούδι, το οποίο ωστόσο δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: