Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Πάνος Τζαβέλλας, Καίτη Γκρέυ: Θρήνοι κι αναστάσιμα (1983)

Μπορεί ο Πάνος Τζαβέλλας να έχει ταυτιστεί με τραγούδια αγωνιστικά και επαναστατικά, ωστόσο η συνθετική του γκάμα ήταν ευρύτερη και ακουμπούσε γερά στους λαϊκούς δρόμους. Ήδη το 1974 είχε υπογράψει τα δυο πρώτα λαϊκά του τραγούδια, τα ωραιότατα "Πάρε με φεγγάρι μου" και "Ροδακινιά ξανθή" με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα.
Το 1983 λοιπόν, αφού ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο συναυλιών και ηχογραφήσεων προσαρμοσμένων στο έντονα πολιτικοποιημένο μεταπολιτευτικό κλίμα, επανήλθε στη φόρμα του λαϊκού τραγουδιού με το δίσκο "Θρήνοι κι αναστάσιμα". Δώδεκα καθαρά λαϊκά τραγούδια σε δική του μουσική και στίχους, εκτός από δύο που έχουν στίχους των Θάνου Πανουσόπουλου και Γιώργου Μυλωνάκου. Ένα τραγούδι είναι γραμμένο σε ποντιακό χορευτικό ρυθμό κι άλλο ένα σε κοζανίτικο παραδοσιακό. 
Η καθαρή λαϊκότητα των τραγουδιών επισφραγίζεται με την ερμηνεία μιας εμβληματικής λαϊκής τραγουδίστριας από τα παλιά, της Καίτης Γκρέυ, η οποία τα ερμηνεύει με πολύ μεράκι και εκφραστικότητα, σε μια εποχή που ήδη η καριέρα της είχε πάρει την κατιούσα, χωρίς πάντως αυτό να οφείλεται στην ποιότητα της φωνής της που παραμένει ακμαία. 
Στην εκτέλεση των τραγουδιών συμμετέχουν μουσικοί πρώτης γραμμής, όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος στο μπουζούκι, ο Λευτέρης Ζέρβας στο βιολί κι ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο.
Ο δίσκος βέβαια είναι ξεχασμένος από χρόνια, αλλά έχω την εντύπωση πως η ιστορία τον έχει αδικήσει, γιατί θα μπορούσε να είχε ακουστεί περισσότερο. Τα τραγούδια ακούγονται όλα με το ίδιο ενδιαφέρον και σε τίποτε δεν υστερούν από άλλα γνωστότερα σουξέ εκείνου του καιρού.


(c) LP | Venus | 1983 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: Δημ.Δημ.

2 σχόλια:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Χίλια ευχαριστώ για την ανάρτηση.

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...