Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Κώστας Βάρναλης: Στα ηχοκύματα υψωμένοι















CD-Book | The Nea Aghialos Cultural Society | 2010


Μια εξαιρετική δισκογραφική έκδοση αφιερωμένη στον ποιητή Κώστα Βάρναλη (1883-1974) κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον δραστήριο Σύλλογο Αγχιαλιτών της Αθήνας, που λειτουργεί από το 1966 και προβάλλει συστηματικά την ιστορία και τον πολιτισμό της Αγχιάλου Βόλου, αλλά και της μητροπολιτικής Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Βόρεια Θράκη. Ο Βάρναλης είχε καταγωγή από τη μεριά της μητέρας του από την παλιά Αγχίαλο, αν και ο ίδιος γεννήθηκε στον Πύργο (σημερινό Μποργκάς) της Βουλγαρίας.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο τίτλος "...Στα ηχοκύματα υψωμένοι" υποδηλώνει έμμεσα τη συσχέτιση των δύο θεμελιακών στοιχείων, της μουσικής και του λόγου. Πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια, καθώς επιστρατεύτηκαν επτά σημαντικοί λόγιοι συνθέτες, μερικοί με διεθνή ακτινοβολία, κι εργάστηκαν όλοι κατά παραγγελία πάνω στο έργο του ποιητή. Οι συνθέτες αυτοί είναι οι: Θόδωρος Αντωνίου, Κυριάκος Σφέτσας, Αθανάσιος Ζέρβας, Δημήτρης Θέμελης, Θοδωρής Καραθόδωρος, Ντίνος Κωνσταντινίδης και Χρήστος Σαμαράς. Οι συνθέσεις γράφτηκαν μέσα στο 2008 και οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Αμερική. Όλα τα έργα είναι για φωνή και οργανική συνοδεία σε διάφορους σχηματισμούς. Προσωπικά, ξεχώρισα τον κύκλο των έξι τραγουδιών του Δημήτρη Θέμελη για μεσόφωνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Ερμηνεύουν οι βαρύτονοι Τάσος Αποστόλου και Βασίλης Αγροκώστας, καθώς και η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Συμμετέχουν αξιόλογοι σολίστ, όπως η Βίκυ Στυλιανού στο πιάνο, ο Αθανάσιος Ζέρβας στο σαξόφωνο, ο Κωστής Θέος στο βιολοντσέλο, καθώς και το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.
Η έκδοση είναι πολυτελέστατη σε μορφή βιβλίου με χοντρά εξώφυλλα και δίγλωσσα κείμενα με πλήρη παρουσίαση των έργων και των δημιουργών. Δίσκος μεγάλης συλλεκτικής αξίας που φανερώνει το αληθινό μεράκι των δημιουργών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: