Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Vivaldi, Haydn, Carulli: Concertos for Guitar (RCA)


ANTONIO VIVALDI
JOSEPH HAYDN
FERNANDO CARULLI
Guitar Concertos



Τα 4 Κοντσέρτα για Κιθάρα αυτού του δίσκου διατρέχουν ένα μεγάλο διάστημα της λόγιας μουσικής: Από την ακμή του Μπαρόκ μέχρι τα πρώιμα χρόνια του Ρομαντισμού. Πρόκειται για πολυαγαπημένα έργα με διαχρονική δημοτικότητα και δεκάδες ηχογραφήσεις στη διεθνή δισκογραφική σκηνή.
Από τα τέσσερα αυτά έργα, μόνο το νεότερο, το Κοντσέρτο του Fernando Carulli (1770-1841), γράφτηκε εξαρχής για Κιθάρα, ενώ τα άλλα τρία αποτελούν διασκευές ή προσαρμογές για Κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων. Τα δύο Κοντσέρτα του Antonio Vivaldi (1678-1741) ήταν γραμμένα αρχικά για Μαντολίνο (το πρώτο) και για Λαούτο (το δεύτερο). Το Κοντσέρτο του Joseph Haydn (1732-1809) στην αρχική του μορφή ήταν ένα Κουαρτέτο Εγχόρδων, που αναπροσαρμόστηκε σε Κουαρτέτο για Λαούτο, Βιολί, Βιόλα και Βιολοντσέλο πριν προστεθεί η μικρή ορχήστρα εγχόρδων και πάρει τη μορφή του Κοντσέρτου.
Κιθάρα παίζει ο Σλοβάκος σολίστας Milan Zelenka
Ερμηνεύει η Ορχήστρα Δωματίου της Σλοβακίας
Διευθύνει ο Bohdan Warchal
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1970 και τον Ιανουάριο του 1972 στη Μπρατισλάβα της τότε Τσεχοσλοβακίας, ενώ σε δίσκο κυκλοφόρησε το 1976 από την Opus και στη συνέχεια από την πολυεθνική RCA.


(c) LP | OPUS/RCA | 1976  | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: