Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η Άννα Συνοδινού διαβάζει Ρήγα, Μακρυγιάννη, Κάλβο, Σολωμό (1972)

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
Διαβάζει Ρήγα, Μακρυγιάννη, Κάλβο, Σολωμό
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
LP | PHILIPS/OLYMPIC | 1972 | mp3@320 | Εξώφυλλα

Σπάνιος δίσκος του σημαντικού μας συνθέτη Χρήστου Λεοντή. Πλήρης τίτλος του: "Η Άννα Συνοδινού διαβάζει Ρήγα, Μακρυγιάννη, Κάλβο, Σολωμό αποσπάσματα" και κυκλοφόρησε το 1972 από την Olympic (μια ετικέτα της πολυεθνικής Philips), στον απόηχο των μεγάλων πανηγυρικών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Δυστυχώς ο δίσκος, προφανώς λόγω της χαμηλής του εμπορικότητας, σύντομα εξαφανίστηκε από την αγορά και φυσικά δεν αξιώθηκε ποτέ μιας νεότερης ψηφιακής επανέκδοσης.
Η Άννα Συνοδινού βέβαια δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς του θεάτρου μας με συνεχή παρουσία στη σκηνή επί μισόν περίπου αιώνα. Γεννήθηκε το 1927 στο Λουτράκι. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου έγινε μόνιμο και αναντικατάστατο στέλεχος συμμετέχοντας στις μεγαλύτερες παραστάσεις του στην Αθήνα, την Επίδαυρο και το εξωτερικό.
Διακρίθηκε κυρίως στο αρχαίο δράμα, είτε ως τραγωδός (Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια κλπ.), είτε σε κωμικούς ρόλους (Λυσιστράτη), πάντα ως πρωταγωνίστρια. Διακρίθηκε ακόμα και στο νεότερο διεθνές ή ελληνικό δραματολόγιο. Είχε επίσης κι ένα σύντομο πέρασμα από τον ελληνικό κινηματογράφο ("Θανασάκης ο πολιτευόμενος", "Ο άνθρωπος του τρένου") και την τηλεόραση ("Φρουροί της Αχαΐας", "Ματωμένα Χώματα"). Για ένα μικρό επίσης διάστημα ασχολήθηκε με την ενεργό πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Ο δίσκος αναδεικνύει την ξεχωριστή εκφραστική ικανότητα της μεγάλης ηθοποιού σ' αυτά τα βαρυσήμαντα κείμενα, τα οποία έχουν όλα ως κοινό θεματικό τους άξονα την αναφορά στους εθνικούς αγώνες του τόπου και τον μεγάλο σηκωμό του '21. Πρόκειται για κείμενα του Ρήγα Φεραίου (1757-1798), του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869), του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) και του Στρατηγού Μακρυγιάννη (1797-1864).
Ο Χρήστος Λεοντής έγραψε μικρά μουσικά ιντερμέδια που διανθίζουν διακριτικά την αφήγηση, καθώς και μερικά τραγούδια βασισμένα στα κείμενα των σπουδαίων αυτών λογοτεχνών μας, τα οποία ερμηνεύουν με λιτό και τελετουργικό τρόπο η Μαρία Δημητριάδη και ο ίδιος ο συνθέτης. Διευκρινίζω ότι με το κείμενο του έργου "Η γυναίκα της Ζάκυθος" του Σολωμού διαπλέκονται και στίχοι από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους", από το α' σχεδίασμα των οποίων προέκυψε το θαυμάσιο τραγούδι "Το χάραμα επήρα". Τα τρία βασικά τραγούδια του δίσκου ("Θούριος", "Ο ήλιος εβασίλεψε", "Το χάραμα επήρα") περιλαμβάνονται και στο δίσκο "Παραστάσεις" σε νέα ενορχήστρωση ερμηνευμένα από τον Νίκο Ξυλούρη και την Τάνια Τσανακλίδου. Σημειώνω επίσης ότι ολόκληρο το υλικό του δίσκου σε νεότερη επεξεργασία από τον Χρήστο Λεοντή περιέχεται στο δίσκο "Καντάτα Ελευθερίας" (1999).


4 σχόλια:

Radio1 είπε...

Καλησπέρα.
Θα ήμουν-το λιγότερο- ευγνώμων εάν ανεβάζατε και πάλι το mp3 αρχέιο του δίσκου ξανά στην Rapidshare διότι ο σύνδεσμος που έχετε τώρα έχει διαγραφεί.
Τον ψάχνω τόσο πολύ καιρό και δεν τον βρίσκω, μα είναι τόσο σπάνιος;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Άαβας / d58 είπε...

To link ανανεώθηκε

VAGELIS είπε...

Καλησπέρα.
Καταρχήν συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σου.
Είναι μια όαση μέσα στα τόσα σκουπίδια που κυκλοφορούν στo ίντερνετ.
Σε παρακολουθούσα από την εποχή της "Οδός ονείρων", ένα site που πιστεύω όμοιό του δεν θα ξαναυπάρξει.
Αν είναι εύκολο να ανανεωθεί ο σύνδεσμος γιατί έχει σβηστεί.
Ευχαριστώ πολύ.

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε...