Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τίμος Αρβανιτάκης, Δεκάλογος (1982)

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ
Μουσική: Τίμος Αρβανιτάκης

LP | MUSIC BOX | 1982 | mp3 @320 | Πλήρη Εξώφυλλα

Ιδού ένας ακόμη σπανιότατος δίσκος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δίσκος-αίνιγμα. Ο συνθέτης του ονομάζεται Τίμος Αρβανιτάκης και σήμερα διευθύνει τη Μουσική Σχολή Ζακύνθου. Ο δίσκος "Δεκάλογος" είναι η μοναδική του δισκογραφική κατάθεση. Ταυτόχρονα πρόκειται για μια δουλειά παντελώς άγνωστη στον πολύ κόσμο, παρόλο που περιέχει αξιόλογα τραγούδια. Μάλιστα ο δίσκος έχει και το ειδικό ενδιαφέρον ότι περιλαμβάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του μελοποιημένα ποιήματα τριών σημαντικών μας ποιητών: Του Κώστα Βάρναλη, του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη.
Συγκεριμένα, περιλαμβάνονται τα ποιήματα: "Χρυσή πατρίδα" και "Ψυχοδύναμη" του Βάρναλη, "Ανάμεσα στα κόκκαλα εδώ" και "Το φύλλο της λεύκας" του Σεφέρη, "Που 'ναι το παλικάρι" και "Κείνοι που πράξαν το κακό" του Ελύτη. Πολύ ενδιαφέρουσες μελοποιήσεις στο μουσικό ύφος της σχολής Θεοδωράκη - Λεοντή, θα έλεγα. Η "Χρυσή πατρίδα" είναι ίσως η ωραιότερη από τις τέσσερις συνολικά μελοποιήσεις που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο ποίημα. Επίσης το "Φύλλο της λεύκας" είναι ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το καλύτερο του δίσκου, νομίζω.
Τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια έχουν στίχους των Θ. Αρβανιτάκη, Ν. Γογγάκη, Δ. Τσεκούρα και Ν. Μπαζιάνα. Οι ερμηνευτές του δίσκου, ο Στέλιος Παναγιωτίδης και η Ρένα Κυριαζή, είναι δύο άγνωστοι επίσης τραγουδιστές που διαθέτουν ωραίες και εκφραστικότατες φωνές, αν και αυτό δε στάθηκε αρκετό, για να μπορέσουν να έχουν μια μεγαλύτερη παρουσία στα δισκογραφικά μας πράγματα. Η Ρένα Κυριαζή ερμηνεύει τα δύο πιο όμορφα τραγούδια του δίσκου ("Κύμα κύμα", "Το φύλλο της λεύκας"), ενώ από τα τραγούδια που ερμηνεύει ο Στέλιος Παναγιωτίδης ξεχωρίζω περισσότερο το "Αγνάντεμα".
Στο μπουζούκι είναι ο Χ. Ψαρρός, ο Φ. Τσεμπερούλης στα πνευστά (φλάουτο, κλαρίνο, φλογέρα), ο Τ. Διακογιώργης στο σαντούρι, ο Τ. Αρβανιτάκης στο βιολί, ο Ν. Τουλιάτος στα ντραμς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: