Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η Σούλα Μπιρμπίλη τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη (1965)

Η Σούλα Μπιρμπίλη υπήρξε - κατά τη γνώμη μου - η ωραιότερη φωνή της δεκαετίας του '60, αν και με ισχνή δισκογραφική δραστηριότητα, η οποία περιορίζεται σε μόλις 3-4 χρόνια (1964-1967), καθώς αμέσως μετά εγκατέλειψε την Ελλάδα και γνώρισε μια ενδιαφέρουσα καριέρα στη Γαλλία με το όνομα Σούλα Μαρκίζη συνεργαζόμενη με διάσημα ονόματα της γαλλικής σκηνής, όπως ο Ζιλμπέρ Μπεκό, ο Ανταμό και ο Μισέλ Λεγκράν.
Η λιγοστή λοιπόν προσφορά της στην ελληνική δισκογραφία περιλαμβάνει τρεις μεγάλους δίσκους και κάμποσα μεμονωμένα τραγούδια, καμιά 50αριά όλα κι όλα! Σχεδόν τα μισά απ' αυτά είναι του Μίκη Θεοδωράκη, όλα σε δεύτερη εκτέλεση. Αλλά τι εκτέλεση! Μέσα στο 1965 ηχογραφήθηκαν διαδοχικά οι "Μικρές Κυκλάδες", αμέσως μετά την εκτέλεση της Ντόρας Γιαννακοπούλου, καθώς κι ένας κύκλος γνωστών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη που είχαν κυκλοφορήσει στο διάστημα 1960-1964 με άλλους ερμηνευτές. Η ερμηνεία της Μπιρμπίλη είναι συγκινητική και γλυκύτατη αναδεικνύοντας με αποστομωτικό τρόπο τις συναρπαστικές λυρικές μελωδίες του μεγάλου συνθέτη.
Την ενορχηστρωτική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Κατσαρός, ενώ στη λιτή οργανική συνοδεία δεσπόζει η κιθάρα του Νότη Μαυρουδή. Ένας υπέροχος δίσκος που στην εποχή του γνώρισε απανωτές επανεκδόσεις κι εκτός Ελλάδας, αλλά σήμερα παραμένει δυστυχώς εκτός κυκλοφορίας, ενώ δεν αξιώθηκε μιας ψηφιακής επανέκδοσης, αν και - ευτυχώς - όλα τα τραγούδια περιέχονται στο διπλό ψηφιακό άλμπουμ της τραγουδίστριας που κυκλοφόρησε το 2010.

LP | LYRA | 1965

2 σχόλια:

hliaspaokaras είπε...

ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΟ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Από τις ωραιότερες φωνές που έχουν περάσει από το ελληνικό τραγούδι. Πολύ καλή τραγουδίστρια ήταν και η αδελφή της, Ζωζώ Κυριαζοπούλου (να σας παρακαλέσω να ανεβάσετε κάποια στιγμή τον δίσκο «Η Ζωζώ Κυριαζοπούλου σε τραγούδια Αττίκ και Χαιρόπουλου» ;)

Κώστας Σ.