Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Γιώργος Κάρτερ: Φωνές της Λογοτεχνίας μας (1984)

Αν ο δίσκος "7 Χρόνια Δικτατορία" (1975) αποτελεί προϊόν της δημοσιογραφικής ιδιότητας του Γιώργου Κάρτερ, η έκδοση "Φωνές της Λογοτεχνίας μας" αποκαλύπτει τον λόγιο Κάρτερ, τον πιστό θεράποντα της τέχνης, την οποία υπηρέτησε από πολλά μετερίζια, τόσο ως δημιουργός - αφού υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας και θεατρικός κριτικός -, όσο και ως παραγωγός εκπομπών τέχνης στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και δισκογραφικών εργασιών, όπως η παρούσα.
Ο δίσκος λοιπόν "Φωνές της Λογοτεχνίας μας" εκδόθηκε από τη Minos το 1984 και αποτελεί άλλο ένα πολύτιμο ηχητικό ντοκουμέντο, καθώς διασώζει τις φωνές 14 Ελλήνων λογοτεχνών μέσα από σπάνιες ηχογραφήσεις, μερικές από τις οποίες ήδη μετρούν ένα αιώνα ζωής! Ο δίσκος μοιράζεται σε δύο ενότητες, μία για κάθε πλευρά, με την κατάταξη των λογοτεχνών κατά χρονολογική σειρά με βάση το έτος γέννησής τους. Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει ονόματα της Σχολής του 1880 και της πρώτης μεσοπολεμικής γενιάς (Κωστής Παλαμάς, Νίκος Καζαντζάκης, Άγγελος Σικελιανός, Κώστας Βάρναλης, Μάρκος Αυγέρης, Φώτος Γιοφύλλης, Βασίλης Ρώτας) και η δεύτερη εκπροσώπους της περίφημης Γενιάς του '30 (Γιώργος Σεφέρης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Ηλίας Βενέζης, Σοφία Μαυροειδή Παπαδάκη, Κούλης Ζαμπαθάς, Ρίτα Μπούμη Παπά, Άγγελος Τερζάκης). 
Η έκδοση αποτελεί τιμητικό αφιέρωμα στα πενηντάχρονα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Όλη η φροντίδα της παραγωγής, τα επεξηγηματικά κείμενα και τα αρχεία ανήκουν στον Γιώργο Κάρτερ, ο οποίος επισημαίνει ότι "σκοπός αυτής της ηχητικής εργασίας είναι να διαφυλάξει και να διασώσει τη φωνή - την πληρέστερη έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξης - τη φωνή των δημιουργών της νεοελληνικής λογοτεχνίας...". 

(c) LP | Minos | 1984 | πηγή: Μάνος/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: