Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Ρένα Κουμιώτη: Τα ωραιότερα τραγούδια της (1977)

Χωρίς αμφιβολία η Ρένα Κουμιώτη υπήρξε από τις ωραιότερες γυναικείες φωνές που ανέδειξε το ελληνικό τραγούδι. Φωνή δωρική με υπέροχο ηχόχρωμα και κρυστάλλινη άρθρωση των λέξεων, παρόλο που δεν είχε καμία μουσική παιδεία και όλη η μουσική της προσωπικότητα στηρίχθηκε αποκλειστικά στο ένστικτο. Για να είμαστε ακριβείς, όχι μονάχα στο ένστικτο, αφού είχε τη μεγάλη τύχη να βρεθεί δίπλα σε σπουδαίους συνθέτες που την καθοδήγησαν με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλευόμενοι βέβαια το σπάνιο φωνητικό της μέταλλο. Πρώτος και καλύτερος ο μέγας Μίμης Πλέσσας που την ανακάλυψε και την εμπιστεύθηκε στον αριστουργηματικό του "Δρόμο" το 1969 με δυο έξοχα τραγούδια ("Πρώτη φορά", "Δώσε μου το στόμα σου"), αλλά και σε πολλές άλλες σημαντικές δουλειές του στη συνέχεια ("Μέρες του καλοκαιριού", 1970, "Θάλασσα πικροθάλασσα", 1973, "Μίλα μου για τη λευτεριά", 1974), καθώς και σε κάμποσα 45άρια ("Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες", "Το καινούργιο μου φεγγάρι" κ.ά.).
Εκτός όμως από τον Πλέσσα η Ρένα Κουμιώτη είχε την τύχη να συναντηθεί και με τον Λίνο Κόκοτο στις πρώτες σπουδαίες δισκογραφικές του καταθέσεις ("Οι ώρες", 1969, "Το θαλασσινό τριφύλλι", 1972), τον Γιώργο Κοντογιώργο ("Γύφτισσα μέρα", 1970, "Παράθυρο στη θάλασσα", 1974), τον Θόδωρο Τζίφα ("Γειτονιές", 1970), τον Βαγγέλη Πιτσιλαδή ("Τα κίτρινα ρολόγια", 1972), τον Βασίλη Κουμπή ("12 μήνες", 1972) και τον Αργύρη Κουνάδη ("Ρόδα είναι και γυρίζει", 1974). Αυτή η πενταετία (1969-1974) υπήρξε η καλύτερη της καριέρας της με πολλά και σπουδαία τραγούδια στο ενεργητικό της, ενώ στη συνέχεια ήρθε η παρακμή και σιγά σιγά πέρασε στο περιθώριο της δισκογραφίας.

Από την υπέροχη λοιπόν αυτή περίοδο ανθολογήθηκαν τα δώδεκα τραγούδια
αυτού του άλμπουμ που εξέδωσε η Lyra το 1977 εις ανάμνηση της μεγάλης αυτής συνεργασίας τους κι ενώ ήδη η τραγουδίστρια είχε βρεθεί σε άλλη δισκογραφική εταιρία χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Το μικρό λοιπόν αυτό αφιέρωμα περιλαμβάνει δώδεκα χαρακτηριστικές στιγμές της Ρένας Κουμιώτη από τους δίσκους που προανέφερα. Θα μπορούσαν εύκολα να επιλεγούν πολλά άλλα εξίσου σπουδαία τραγούδια, αλλά σίγουρα κι εδώ έχουμε μερικές από τις πιο εμβληματικές της ηχογραφήσεις. Αναμφίβολα ξεχωρίζουν τα αριστουργηματικά τραγούδια: "Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες", "Δώσε μου το στόμα σου", "Πρώτη φορά", "Κόρη του γιαλού". Φυσικά και όλα τα υπόλοιπα είναι όμορφα κι αγαπημένα τραγούδια που ο χρόνος ήδη τα έχει κάνει κλασικά.

(c) LP | Lyra | 1977 | πηγή: tzil./d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Ρε χρυσά μου παιδιά,αφού πιάσατε την Ρένα,κάντε μου μια χάρη.
Το 1980, έβγαλε τον δίσκο "ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ", από τον οποίο μου λείπουν
τα 1-3-4,και τα υπόλοιπα είναι ανεμομαζώματα.
Άν τον έχετε,θερμή παράκληση,ξεθάψτε τον.