Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Γιώργος Γεωργιάδης: Πανηγύρι (1971)

Ο συνθέτης και μαέστρος Γιώργος Γεωργιάδης είχε μια πολύ δυναμική δισκογραφική παρουσία σε ολόκληρη τη δεκαετία του '70 και μέχρι τα πρώτα χρόνια της επόμενης. Πρωτοεμφανίστηκε το 1969 με τον ποπ δίσκο "Δώδεκα βράδια" που ερμήνευσε υπέροχα η Λίτσα Σακελλαρίου. Ακολούθησε το "Πανηγύρι" που σας παρουσιάζω σήμερα, αλλά και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δουλειές, συχνά πολύ διαφορετικού μουσικού περιεχομένου, άλλοτε λαϊκού, άλλοτε πολιτικοκοινωνικού κι άλλοτε θρησκευτικού, ενώ αρκετές φορές κατέφυγε και στον ποιητικό λόγο μελοποιώντας σημαντικά ποιήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Με το "Πανηγύρι" λοιπόν, που κυκλοφόρησε το 1971 από την Columbia, ο Γεωργιάδης άφησε πίσω του το ποπ πρωτόλειο ύφος, με το οποίο μας πρωτοσυστήθηκε, δίνοντας έναν κύκλο λαϊκών τραγουδιών με εμφανή φολκλορικά χαρακτηριστικά, αφού άλλωστε σε κάποιες περιπτώσεις δανείζεται γνωστές παραδοσιακές μελωδίες, τις οποίες ενορχηστρώνει για σύγχρονη λαϊκή ορχήστρα. Ο ίδιος έχει γράψει τους στίχους, εκτός από το ομώνυμο τραγούδι που είναι γραμμένο από τον δημοσιογράφο Νίκο Μακρίδη, φίλο του συνθέτη. Τραγουδούν δύο αξιόλογοι ερμηνευτές της εποχής, ο Σταύρος Πασπαράκης και ο Κωστής Χρήστου. Μαζί τους η Νατάσσα (Παπαδοπούλου), μετέπειτα σύζυγος και συνεργάτιδα του Πάνου Τζαβέλλα, η άγνωστη Γιώτα Χρυσικού και ο Πέτρος Μήλας.
Να διευκρινίσω ότι τα δυο διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια του δίσκου ("Γενού στον κάμπο λεμονιά", Τρεις σπανοί από την πόλη") τα ερμήνευσε και η Καίτη Χωματά σε δισκάκια 45 στροφών. Το πρώτο μάλιστα το τραγούδησε αργότερα και ο Γιάννης Φλωρινιώτης!

(c) LP | EMI Columbia | 1971 | πηγή: tzilivak/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: