Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Γιώργος Θεοδωράκης: Μαργκώ (1988)

Με το δίσκο "Μαργκώ""Μάργκω";) ο Γιώργος Θεοδωράκης ολοκληρώνει τον πρώτο δημιουργικό του κύκλο που διατρέχει από το ξεκίνημά της τη δεκαετία του '80. Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή διαδρομή είχαν προηγηθεί δύο σημαντικοί σταθμοί: Το 1981 η "Νικοτίνη 5, 6 & 9" και το 1983 το "Σήμα", για το οποίο έχουμε ήδη μιλήσει.
Η ονομασία του δίσκου παραπέμπει σαφώς στο όνομα Μαργαρίτα. Να 'ναι η αδελφή του που πλανάται στη σκέψη του συνθέτη ή μήπως η ανάμνηση της Μαργαρίτας Ζορμπαλά; Πάντως η μουσική υπαινίσσεται έντονες συναισθηματικές αναταράξεις εκφρασμένες βέβαια μέσα από τον ηλεκτρονικό μανδύα της ενορχήστρωσης. Εδώ ξαναβρίσκουμε σε νέα επεξεργασία το αξιόλογο τραγούδι "Φυλακές ανηλίκων" από τον προηγούμενο δίσκο. Βασικοί συνεργάτες του δημιουργού στάθηκαν οι μουσικοί Νίκος Αντύπας, Σπύρος Νίτης και Νίκος Βαρδής. Συνθεσάιζερ, κρουστά και μπάσο είναι τα εργαλεία που υλοποιούν τον ηχοχρωματικό κόσμο του Γιώργου Θεοδωράκη.
Ο δίσκος εκδόθηκε από τη δισκογραφική εταιρία Ιουλιανός που είχε ιδρύσει ένα χρόνο νωρίτερα ο Μίκης Θεοδωράκης, προκειμένου να στεγάσει τις δικές του καινούργιες συνθέσεις μετά τα μέσα του '80. Μετά την έκδοση αυτού του δίσκου ο Γιώργος Θεοδωράκης θα χαθεί από το δισκογραφικό προσκήνιο για μια δεκαετία και θα επανέλθει το 1998 με μια διπλή δισκογραφική κατάθεση ("Σκίτσο", "Nothing in Mind") που κυκλοφόρησε από τη γερμανική εταιρία Peregrina, για να ακολουθήσει νέα μακρά περίοδος σιωπής.

(c) LP | Ιουλιανός | 1988 | Πηγή: Νίκος/d58

3 σχόλια:

vencerem είπε...

Ευχαριστούμε ξανά!

Haleeb είπε...

Μήπως υπάρχει σύνδεσμος για αυτό το δίσκο καθώς και για το Σήμα και τη Νικοτίνη;

Άαβας / d58 είπε...

@Haleeb
Παρακαλώ, διαβάστε τις ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ του ιστολογίου.