Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Γιάννης Αργύρης: Γιαν Κιχώτης (1987)

Ο Γιάννης Αργύρης δικαίως έχει χαρακτηριστεί ο "πατριάρχης" των μπουάτ, αφού επί 40 χρόνια αποτελούσε την εμβληματική μορφή στην ιστορική μπουάτ "Εσπερίδες" της Πλάκας, το μακροβιότερο απ' όλα αυτά τα μαγικά μουσικά στέκια που άκμασαν κυρίως στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 συμπορευόμενα με το ρεύμα του Νέου Κύματος.
Τραγουδοποιός, ερμηνευτής, χιουμορίστας με μοναδική αμεσότητα και ευρηματικό λόγο, συνέδεσε ανεξίτηλα το όνομά του με μερικές από τις ωραιότερες νεοκυματικές μπαλάντες, όπως: "Μην κουραστείς να μ' αγαπάς", "Πάει κι αυτή η Κυριακή", "Έλα μαζί μου", "Κάποιος γιορτάζει"
Οι φίλοι του επινόησαν το παρατσούκλι Γιαν Κιχώτης και του το κόλλησαν, για να δείξουν τις αντοχές του στη μακρόχρονη διαδρομή των Εσπερίδων. Τον τίτλο λοιπόν αυτό έδωσε στον τελευταίο του δίσκο που κυκλοφόρησε το 1987 σε ανεξάρτητη παραγωγή. Ένδεκα τρυφερές μπαλάντες, δικές του οι περισσότερες, ενορχηστρωμένες κατάλληλα από τους Π. Μπεράτη, Γ. Δεσποτίδη και Κ. Κωνσταντινίδη με λιτή οργανική συνοδεία βασισμένη σε ακουστικά όργανα (βιολί, όμποε, κιθάρα, βιολοντσέλο, πιάνο, τρομπόνι) ως μακρινό απόηχο του νεοκυματικού παρελθόντος. Τραγουδά φυσικά ο ίδιος με την ιδιαίτερα αισθαντική κι εκφραστική φωνή του.

(c) LP | Ανεξάρτητη παραγωγή | 1987 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: Δημ.Δημ.

1 σχόλιο:

Νίκος87 είπε...

ΕΥΓΕ!!!!
Ευχαριστώ για αυτό το μεγάλο δώρο, χρόνια το έψαχνα!

Πόσο όμορφα τραγουδούσε αυτός ο άνθρωπος, με φωνή σπάνια, εκφραστική, μαγική, γλυκιά και ευγενική.
Και δεν είναι μόνο αυτό, έγραφε και πολύ όμορφα μελωδικά τραγούδια με έξυπνους στίχους.

Ο 1ος δίσκος του, Μπουάτ του 1979 είναι αριστούργημα - κομψοτέχνημα.
Και ο συγκεκριμένος, τώρα που τον ακούω, θεωρώ πως είναι πολύ καλός.
(για δεκαετία '80 θα φαντάζε όαση!)

Έχει και άλλον 1 - σύνολο 3
1982 Επιλογή από τις Εσπερίδες

(ο δίσκος Έλα μαζί μου του 1985 είναι επανέκδοση του ¨Μπουάτ¨)

Ελπίζουμε το αφιέρωμα στον σπουδαίο Γιάννη Αργύρη να μην τελειώσει εδώ.