Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Λάκης Χαλκιάς: Ιερουσαλήμ (1986)

Η πορεία του Λάκη Χαλκιά στο ελληνικό τραγούδι υπήρξε και συνεχίζει να είναι απολύτως σοβαρή και πολύπλευρη, διανθισμένη μάλιστα κατά καιρούς - ιδίως στη δεκαετία του '70 - με κορυφαίες συνεργασίες, όπως αυτή με τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ("Θητεία", "Θεσσαλικός κύκλος", "Μετανάστες", "Οροπέδιο", "Εργάτες", "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" κ.ά.), ενώ κάποια στιγμή μας αποκάλυψε και το συνθετικό του πρόσωπο με μερικούς ενδιαφέροντες κύκλους τραγουδιών ή μελοποιημένης ποίησης, όπως το "Η Ελλάδα είναι έρωτας" (1995).
Το 1986 από τον ανεξάρτητο Δισκογραφικό Συνεταιρισμό Καλλιτεχνών (ΣΔΚ) εκδόθηκε μια πολύ ξεχωριστή δουλειά του Λάκη Χαλκιά με τίτλο "Ιερουσαλήμ". Πρόκειται για έναν κύκλο εννέα μελοποιημένων ποιημάτων από Παλαιστίνιους ποιητές που συνέθεσε ο Βάκης Γιαννούλης, ένας συνθέτης που μέχρι τότε είχε κινηθεί στο πεδίο του ελαφρολαϊκού τραγουδιού ηχογραφώντας για την Polyphone με ελάσσονες εμπορικούς τραγουδιστές, όπως ο Πάνος Μαρίνος, ο Νίκος Πάνος, ο Γιώργος Ζαχαριάδης και άλλοι. 
Τα ποιήματα ανήκουν στους ποιητές Μαχμούντ Ντάρβις, Σαμίχ Ελ Κασέμ, Ταουφίκ Ζιάντ και Χαλέντ Χομαϊντάν. Φυσικά κινούνται στο κλίμα του αιώνιου καημού του παλαιστινιακού λαού για τη χαμένη τους πατρίδα και την Ιερουσαλήμ ως ιστορική τους έδρα. 
Ο Λάκης Χαλκιάς ερμήνευσε με συγκινητικό τρόπο το υλικό αυτό δείχνοντας την αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης και μάλιστα πολλά χρόνια αργότερα, το 2007, επέλεξε μέρος αυτής της δουλειάς, για να την παρουσιάσει στο σημαντικό ετήσιο Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ. Τον συνοδεύει η Άλκηστη Γκόγκου. Στα αφηγηματικά μέρη ακούγεται ο Γιώργος Παπαδημητράκης.

(c) LP | ΔΣΚ | 1986 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Blue/d58

1 σχόλιο:

Lilalilak είπε...

Καλή μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση. Πολλές ευχές σε όλους σας!