Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Σίμων Καράς: Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου (1974)

Ο "Ακάθιστος Ύμνος" ("Τη Υπερμάχω στρατηγώ...") είναι ασφαλώς ένας από τους πλέον αγαπημένους ύμνους της χριστιανοσύνης, αφιερωμένος στην Παναγία και συνυφασμένος με τους λεγόμενους Χαιρετισμούς που τελούνται κάθε Παρασκευή επί πέντε εβδομάδες κατά την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. 
Πρόκειται για ένα εκκλησιαστικό "κοντάκιο" αποτελούμενο από ένα προοίμιο και 24 "οίκους", των οποίων η ακροστιχίδα ακολουθεί τη σειρά των 24 γραμμάτων του αλφαβήτου. Οι 24 αυτοί "οίκοι" ανά έξι ακούγονται στους τέσσερις πρώτους Χαιρετισμούς, ενώ την πέμπτη Παρασκευή - όπως απόψε - ακούγεται ολόκληρος ο "Ακάθιστος Ύμνος".
Ιστορικά η ονομασία του "Ακάθιστου Ύμνου" προήλθε από την ολονύκτια ευχαριστήρια μάζωξη των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης στο ναό της Παναγίας Βλαχερνών ψάλλοντας το "Υπερμάχω" μετά την αποτροπή της εκπόρθησής της από την πολιορκία των Περσών και Αβάρων εν έτει 626 επί αυτοκράτορα Ηρακλείου.
Σας παρουσιάζω λοιπόν σήμερα μια ιστορική έκδοση με μια σημαντική εκτέλεση του "Ακάθιστου Ύμνου" από τον μεγάλο θεράποντα της παραδοσιακής και εκκλησιαστικής μας μουσικής Σίμωνα Καρά (1905-1999), ο οποίος έχει επιμεληθεί και ψάλλει τον Ύμνο με τη συνοδεία της Χορωδίας του Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής μας.
Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,Ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,Ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.Ἀλλ᾿ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,Ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,Ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.



(c) LP | Ανεξάρτητη έκδοση | 1974 | πηγή: Ιδομενέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: