Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Έργα Κρητών Μελοποιών (1988)

Συνεχίζοντας το μικρό μου αφιέρωμα στην Κρητική μουσική σχολή, σας παρουσιάζω σήμερα μια διαφορετική εκδοχή της που ανήκει στο χώρο της λόγιας μουσικής και ειδικότερα της Βυζαντινής με έργα θρησκευτικού περιεχομένου που γράφτηκαν από δύο σημαντικές μορφές του συγκεκριμένου είδους.
Έχουμε λοιπόν πέντε Έργα Κρητών Μελοποιών γραμμένα για χορωδία και βασισμένα σε εκκλησιαστικά κείμενα. Οι μελοποιοί είναι δύο: Ο Γεώργιος ο Κρης (πέθ. 1815) και ο Νικόλαος Δασκαλάκης (1897-1988). Ο πρώτος μας δίνει τέσσερα έργα: Μια "Δοξολογία" (δημοσιεύτηκε μεταθανάτια το 1834), ένα "Κράτημα" (αυτό που αλλιώς ονομάζεται "τερέτισμα", δηλαδή ψαλμός χωρίς κείμενο, αλλά με "άσημες" συλλαβές), ένα "Καλοφωνικό ειρμό" ("Την δέησίν μου δέξαι") και το "Δύναμις του Τρισαγίου" που ακούγεται πριν από το Ευαγγέλιο.
Ο Νίκος Δασκαλάκης είναι ο συνθέτης μιας άγνωστης "Δοξολογίας" που την είχε μοιραστεί μόνο με φίλους του ιεροψάλτες, έργο φυσικά με πανηγυρικό τόνο.
Τα έργα ερμηνεύει κατανυκτικά η πολυμελής Δημοτική Βυζαντινή Χορωδία Ηρακλείου, η οποία ιδρύθηκε το 1986. Τη μουσική επιμέλεια και τα πολύ κατατοπιστικά κείμενα της έκδοσης υπογράφει ο Γεώργιος Αμαργιανάκης, ενώ τη γενική επιμέλεια έχει ο Νίκος Διονυσόπουλος, υπεύθυνος μιας σειράς εξαιρετικών δισκογραφικών εκδόσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, μεταξύ των οποίων τα τραγούδια της Μακεδονίας που ερμήνευσε η Ξανθίππη Καραθανάση και τα τραγούδια της Θράκης με τον Χρόνη Αηδονίδη.
Σημειώνω τέλος ότι η ηχογράφηση έχει γίνει τον Φεβρουάριο του 1988 στην ιστορική Μονή Αρκαδίου.

(c) LP | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης | 1988 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: