Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Σκοποί και Χοροί της Ανατολικής Κρήτης (1988)

Ο πρώτος "κρητικός" δίσκος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης ήταν αφιερωμένος στην Κεντρική και Δυτική Κρήτη. Την ίδια χρονιά (1988) εκδόθηκε κι ένας δεύτερος δίσκος για την Κρήτη με τίτλο "Σκοποί και Χοροί της Ανατολικής Κρήτης", ο οποίος αυτή τη φορά περιλαμβάνει σύγχρονες ηχογραφήσεις χαρακτηριστικών μουσικών σκοπών που καλύπτουν την άλλη πλευρά του νησιού, από το Ηράκλειο μέχρι τη Σητεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μουσικό ύφος των δύο πλευρών του νησιού παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση. Στην ανατολική πλευρά κυριαρχεί το βιολί αντί της λύρας κι έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ύφος αυτής της περιοχής τείνει πολύ περισσότερο προς το κλασικό νησιώτικο με τους ανάλαφρους χορευτικούς ρυθμούς. Στο δίσκο λοιπόν καταγράφονται δέκα χαρακτηριστικά θέματα, ανάμεσα στα οποία δεσπόζουν οι περίφημες "κοντυλιές" και οι άλλες συνθέσεις του εμβληματικού βιολιστή της ανατολικής Κρήτης, του Στρατή Καλογερίδη (1883-1960), ο οποίος υπήρξε ο κύριος διαμορφωτής αυτού του μουσικού ηχοχρώματος.
Τα κομμάτια του δίσκου ερμηνεύουν δυο νεότεροι σπουδαίοι μουσικοί, ο Παντελής και ο Αντώνης Μπαριταντωνάκης. Ο πρώτος παίζει βιολί κι ο δεύτερος τον συνοδεύει με την κιθάρα του.
Η μουσική επιμέλεια και τα πολύ κατατοπιστικά κείμενα της έκδοσης επιμελήθηκε ο Γιώργος Αμαργιανάκης, ενώ τη γενική φροντίδα της εξαιρετικής έκδοσης έχει ο Νίκος Διονυσόπουλος.

(c) LP | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης | 1988 | mp3 | Πλήρη Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομενέας/Κλεάνθης/Νίκος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική δουλειά . Ευχαριστούμε!! Λεωνίδας

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Πολύ καλή δουλειά ! Έτσι για την ιστορία της ίδιας εκδοτικής σειράς υπάρχει και ένας που έχουμε ακόμα... της Ξανθίππης Καραθανάσης με τίτλο , Τραγούδια Και Σκοποί Της Μακεδονίας !

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, Νίκο. Κι αυτό και το άλλο υπέροχο με τον Χρόνη Αηδονίδη είναι μάλλον τα πιο εμπορικά κομμάτια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Τα έχω όμως και τα δύο αυθεντικά σε CD, οπότε δεν τα ανεβάζω...