Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γιάννης Σπανός & Juliette Greco

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
JULIETTE GRECO
Complainte amoureuse
(Philips, 1969)

Ο σημαντικός συνθέτης και πιανίστας Γιάννης Σπανός ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή το 1960 από τη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από την περίφημη αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο Παρίσι, όπου συχνάζανε οι αριστεροί καλλιτέχνες του καιρού. Μάλιστα το πρώτο του τραγούδι ("Sidonie") το ερμήνευσε η ανερχόμενη τότε σταρ Μπριζίτ Μπαρντό, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με γνωστά ονόματα του γαλλικού τραγουδιού (Arnac, Guidoni, Santoni, Sauvage, Vaucaire κλπ.). 
Η πιο σημαντική όμως συνεργασία του ήταν αυτή με τη λεγόμενη "ιέρεια του υπαρξισμού", τη θρυλική Juliette Greco. Η συνεργασία αυτή κορυφώθηκε με το δίσκο "Complainte amoureuse", που κυκλοφόρησε το 1969 στη Γαλλία από τη Philips, σε μια εποχή δηλαδή που ο συνθέτης μοίραζε τη ζωή και τη δραστηριότητά του μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Πρόκειται για έναν κύκλο 12 τραγουδιών προσαρμοσμένων απόλυτα στο ύφος του γαλλικού τραγουδιού εκείνης της εποχής, τόσο σε μελωδικό, όσο και ενορχηστρωτικό επίπεδο. Θα έλεγα ότι δεν έχουν ουσιαστικά καμία σχέση με τα αντίστοιχα νεοκυματικά τραγούδια που δισκογραφούσε ταυτόχρονα ο Σπανός στην Ελλάδα. Η γοητευτική μελωδική φλέβα του συνθέτη είναι εμφανής και στα γαλλικά του τραγούδια. 
Ιδιαίτερη όμως αξία έχει και το στιχουργικό τους μέρος, καθώς πρόκειται για μελοποιήσεις πάνω σε ποιήματα σημαντικών Γάλλων ποιητών, όπως των Βερλέν, Μέτερλινκ, Ελιάρ, Φρεντερίκ και Αραγκόν. Η ερμηνεία της Juliette Greco είναι υπέροχη και καταλυτική ως προς τη "γαλλοποίηση" των μελωδιών του Σπανού. 
Ο δίσκος με τον καιρό έγινε σπάνιος, ενώ στην Ελλάδα πρωτοκυκλοφόρησε μόλις στα 1990 ως μέρος μιας μεγάλης συλλογής - πορτρέτου της διάσημης τραγουδίστριας.

(c) LP | πηγή: d58

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως κατεβαινουν αυτες οι μουσικες;και τα ανεκδοτα του Χατζιδακι;

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφερον site με σπανια -εως ανευρετα μουσικα και οπτικη.Μπραβο...

Άαβας / d58 είπε...

Στείλε μου το e-mail σου...

Κική Δάσιου είπε...

Από τις πιό εξαιρετικές σελίδες στο διαδίκτυο!...ή μου φαίνεται, γιατί, προφανώς, είμαστε συνάδελφοι με κοινή οπτική σε κάποια θέματα και επίσης περάσαμε από τους ίδιους χώρους τότε που γινόταν πολύ σημαντικά πράγματα. Ευχαριστώ πολύ τόσο για τη μουσική, όσο και για τα υπόλοιπα. Σε παρακαλώ, μπορείς να ξανανεβάσεις αυτά που είναι ανενεργά - όπως ο Μούτσιος και η Σαπφώ Νοταρά - και να μας μας δώσεις κι αυτά που δεν έχουν ανέβει;

Κική Δάσιου είπε...

Είμαι η Κική Δάσιου, Μαθηματικός, Θεσσαλονίκη. Το mail μου: kikdasiou@yahoo.com

Κική Δάσιου είπε...

Λάθος. Mail: kikidasiou@yahoo.com

hliaspaokaras είπε...

rockmp3@windowslive.com

hliaspaokaras είπε...

σπανιος δισκος και θα τον ειθελα στην συλλογη μου!!!! rockmp3@windowslive.com

Βαγγέλης είπε...

Θα ήθελα και εγω τον δίσκο. vagelis4ch@yahoo.gr

Άαβας / d58 είπε...

Προστέθηκε σύνδεσμος για κάθε ενδιαφερόμενο...