Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Πέθανε ο αρχιμουσικός Claudio Abbado

  Έφυγε από τη ζωή στις 20 Γενάρη ο κορυφαίος Ιταλός αρχιμουσικός Claudio Abbado (1933-2014). Διετέλεσε αρχιμουσικός σε μερικές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, όπως η Σκάλα του Μιλάνου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου, η Κρατική Όπερα της Βιέννης και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, όπου μάλιστα διαδέχθηκε τον Herbert von Karajan. Μακροχρόνια και γονιμότατη ήταν η σχέση του με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO).
Η δισκογραφία του είναι τεράστια και καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα της λόγιας μουσικής, από το όψιμο Μπαρόκ μέχρι τα πιο προχωρημένα μουσικά ρεύματα του 20ου αιώνα. Έχει ηχογραφήσει όλους τους μεγάλους συμφωνικούς κύκλους (Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Schumann, Brahms, Bruckner, Tchaikovsky, Mahler). Διακρίθηκε επίσης ιδιαίτερα στο χώρο της όπερας. Συνεργάστηκε κυρίως με τη γερμανική Deutsche Grammophon, αλλά και με άλλες εταιρίες, όπως SONY, Philips, DECCA.
Μια εξαιρετική έκδοση αφιερωμένη στις μεγάλες ηχογραφήσεις του Αμπάντο με 41 συνολικά ψηφιακούς δίσκους κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Deutche Grammophon.  
Από τις πιο αγαπημένες μου ηχογραφήσεις του είναι η "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" του Igor Stravinsky με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. 


         


Δεν υπάρχουν σχόλια: