Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δημήτρης Λάγιος ερμηνεύει Ρήγα Φεραίο (1975)

Υπάρχει η εντύπωση μεταξύ τους φιλόμουσων ότι η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του πρόωρα χαμένου συνθέτη Δημήτρη Λάγιου (1952-1991) καταγράφεται το 1982 με τον "Ήλιο τον Ηλιάτορα" πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. 
Η αλήθεια όμως είναι ότι αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1975, ο νεαρός τότε συνθέτης βρέθηκε στο studio για μια παντελώς άγνωστη ηχογράφηση ανεξάρτητης παραγωγής με τίτλο "Τέσσερα Επαναστατικά Τραγούδια του Ρήγα Φεραίου"! Ο δίσκος κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου σε 1000 μόλις αντίτυπα κι όπως ήταν φυσικό, γρήγορα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο και ξεχάστηκε εντελώς. 
Η μουσική ανασύνθεση ανήκει στον ιστοριοδίφη και μουσικό ερευνητή Γεώργιο Γ. Λαδά, ο οποίος μάλιστα προλογίζει καθένα από τα μελοποιημένα ποιήματα. 
Τα τέσσερα μέρη του έργου είναι: "Θούριος", "Ύμνος πατριωτικός", "Επαναστατικό Τραγούδι, "Ω παιδιά μου ορφανά μου"
Ο Δημήτρης Λάγιος έκανε την ενορχήστρωση, διηύθυνε την ορχήστρα και τραγούδησε. Η μουσική έχει εμβατηριακό χαρακτήρα, όπως επιβάλλει άλλωστε και το ειδικό περιεχόμενο των επαναστατικών ποιημάτων του Ρήγα.

ΥΓ. Ευχαριστώ θερμά το φίλο μου Διονύση για το δίσκο...

8 σχόλια:

tasosmbox είπε...

το συγκεκριμένο αρχείο μου δείχνει κατά την αποσυμπίεση ότι είναι κατεστραμμένο, αν μπορείς να το κοιτάξεις σε παρακαλώ;

Ευχαριστώ για τις εκπληκτικές αναρτήσεις.

tasosmbox είπε...

Φταίει ο Hoster τελικά για το μη σωστό κατέβασμα.

Άαβας / d58 είπε...

Ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί το έλεγξα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άαβας / d58 είπε...

Ενημερώνω τους δύο φίλους που (σε διαφορετικούς χρόνους) ανήρτησαν παρόμοια σχόλια που αφορούν στην πώληση του δίσκου ότι, επειδή αυτό αντίκειται σαφώς στη δεδηλωμένη αρχή του ιστολογίου που δεν επιτρέπει καμία διαφήμιση προϊόντος με σκοπό το οικονομικό όφελος, τα σχόλιά τους αποσύρονται οριστικά. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ πολύ να επικοινωνείτε μαζί μου μέσω Φόρμας Επικοινωνίας...

ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ είπε...

Ζητώ συγγνώμη. Δεν είχα δει τους όρους του ιστολογίου και με παρέσυρε ο φίλος που είχε αναρτήσει παρόμοιο σχόλιο, για διάθεση πώλησης του δίσκου από το 2015. Αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν το είχατε διαγράψει το σχόλιο τόσα χρόνια? Άρα η ευθύνη για την παράβαση όρου του ιστολογίου σας , δεν είναι μόνο δική μου. Και σε τελική ανάλυση εγώ ό,τι γράφω το γράφω επώνυμα.

Άαβας / d58 είπε...

Κι εγώ ζητώ συγνώμη για την απολύτως εύλογη επισήμανσή σας. Δική μου η αβλεψία να παραμείνει ενεργό ένα σχόλιο εμπορικού περιεχομένου και μάλιστα επί τόσα έτη! Δεν ξέρω πώς μου διέφυγε, οπωσδήποτε όμως πρόκειται για λάθος κι ελπίζω στο μέλλον να είμαι πιο προσεκτικός. Καλό καλοκαίρι να έχετε...

ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ είπε...

Καλό Καλοκαίρι και σε εσάς.