Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Τα πρώτα τραγούδια του Χρήστου Λεοντή (1963)

Ο Χρήστος Λεοντής είναι ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς των συνθετών του ’60, της πρώτης επιγονικής γενιάς μετά τους δύο μεγάλους πρωτεργάτες του έντεχνου τραγουδιού, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. 
Το ξεκίνημα και η πορεία του ήταν παράλληλα με του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μάνου Λοΐζου, του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Δήμου Μούτση. Το έργο του μοιράζεται ανάμεσα στη δισκογραφία και στη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου υπήρξε παραγωγικότατος, αλλά δυστυχώς αυτή η πλευρά του είναι ουσιαστικά άγνωστη και παραγνωρισμένη, καθώς το έργο του αυτό παραμένει εν πολλοίς ανέκδοτο. 
Επίσημα η συνθετική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1962 με μουσικές για το αρχαίο θέατρο («Ιππόλυτος» του Ευριπίδη και «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου).
Η πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση σημειώθηκε το 1963 με μια σειρά λαϊκών τραγουδιών που κυκλοφόρησαν στις 45 στροφές. Η πρώτη δημόσια παρουσίαση αυτών των τραγουδιών έγινε στο θέατρο Ακροπόλ τον Μάρτιο του 1963, όπου συμμετείχε και ο Μάνος Λοΐζος. Οι δυο συνθέτες ξαναβρέθηκαν μαζί το καλοκαίρι του 1963, στην περίφημη μουσικοθεατρική παράσταση «Μαγική πόλις» του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη διευθύνοντας τα τραγούδια τους στο ιντερμέτζο ανάμεσα στα δύο μέρη της παράστασης.
Τα πρώτα αυτά τραγούδια του Χρήστου Λεοντή περιέχονται στο αρχειάκι που σας δίνω. Συγκεκριμένα, έχουμε τέσσερα τραγούδια βασισμένα σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου ("Φέρτε τη θάλασσα", "Το νανούρισμα της Μαριάννας", "Αργά τη νύχτα", "Φαρμακωμένη μέρα") κι ένα τραγούδι σε στίχους Μάνου Ελευθερίου ("Το σπίτι γέμισε με λύπη"). Όλα είχαν κυκλοφορήσει το 1963 με ερμηνεύτρια την Έφη Παναγιώτου. Δυστυχώς τα δύο απ' αυτά δεν μπόρεσα ακόμη να τα βρω στην αυθεντική τους εκτέλεση και γιαυτό τα πήρα από νεότερη ζωντανή ηχογράφηση με ερμηνευτή τον Πάνο Μπούσαλη.





3 σχόλια:

ΧΡΗΣΤΟΣ/Christos είπε...

Ευχάριστη έκπληξη!!! Περισσότερο για το πρόγραμμα! Σ' ευχαριστούμε.

...ολοικ είπε...

Στο αρχειο της ελληνικης ραδιοφωνίας υπάρχουν τουλαχιστον 20 ανεκδοτα τραγουδια του Χρηστου λεοντη!!!Πότε θα εκδοθούν πια;;;

Πάρτε γευση:

Λακης Παππάς "Ενα μαντίλι δάκρυα" https://www.youtube.com/watch?v=jXU8X2oxFvk

Άαβας / d58 είπε...

Μπράβο, Μανόλη. Κάνεις σπουδαία δουλειά.