Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω: Πλάγια λόγια (1983)

Ένα χρόνο μετά την πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση με τις "Κακές μας πράξεις", οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω επανέρχονται το 1983 με τον κύκλο τραγουδιών "Πλάγια Λόγια" πάνω στο ίδιο ύφος που διέκρινε την πρώτη τους δουλειά, δηλαδή το ύφος της χαμηλόφωνης εσωστρεφούς μπαλάντας. 
Όμορφες μελωδίες με σοφιστικέ διάθεση τόσο στο μουσικό, όσο και στο στιχουργικό μέρος. Ενορχηστρώσεις λεπτεπίλεπτες με ακουστικά κυρίως όργανα, ακόμη και κάποια ξεχασμένα, όπως η αρχαία πανδουρίς! Ο ήχος τους έτσι αποκτά ένα εντελώς ιδιαίτερο και υποβλητικό χρώμα. 
Κορυφαία στιγμή του δίσκου το εναρκτήριο "Διάφανος", ίσως το ωραιότερο τραγούδι που έγραψε ποτέ το συγκρότημα. Ανάμεσα στα τραγούδια περιλαμβάνονται και δυο μελοποιημένα ποιήματα του κεφαλονίτη αφορισμένου σατιρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου (1811-1901), με τον οποίο οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση, καθώς ένας ολόκληρος δίσκος τους ("Συ φέρνεις τα τραγούδια") περιλαμβάνει δικά του ποιήματα. Υπάρχει επίσης ένα τραγούδι σε στίχους της Αγγελικής Ελευθερίου, που τη γνωρίσαμε μέσα από τις συνεργασίες της με τον Μίκη Θεοδωράκη ("Χαιρετισμοί", "Φαίδρα"), καθώς κι άλλο ένα σε στίχους της Μ. Κατσιώτη.
Κύριος τραγουδιστής του δίσκου είναι ο Γιώργος Φιλιππάκης (μετέπειτα σύζυγος της Αγαθής Δημητρούκα) που παίζει ταυτόχρονα φλογέρα και σαξόφωνο, ενώ ο Χάρης Καβαλλιεράτος συμμετέχει στα φωνητικά και παίζει κιθάρες και κρουστά.


(c) LP | Αφοί Φαληρέα | 1983 | πηγή: d58

5 σχόλια:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Μήπως υπάρχει ο δίσκος των Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω "Συ φέρνεις τα τραγούδια";
Δεν έχω καταφέρει να το βρω πουθενά!

Άαβας / d58 είπε...

Στο μυαλό μου είσαι!
Αύριο κιόλας θα το έχεις...

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Τι δώρο είναι αυτό!!
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα ,πολύ ενδιαφέρον μπλόγκ

μηπως υπαρχει το πρώτο των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω οι "Κακές μας πράξεις",?
ευχαριστώ

Άαβας / d58 είπε...

Δώσε μου ένα e-mail σου...