Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Λουκιανός Κηλαηδόνης: Τα Μικροαστικά (ραδιοφωνική μετάδοση)


Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης καταλαμβάνει σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού χάρις κυρίως σε ένα έργο του που θεωρείται πλέον κλασικό και σημείο αναφοράς. 
Μιλώ βεβαίως για τα "Μικροαστικά" που κυκλοφόρησαν το 1973 σε μια προσωρινή περίοδο χαλάρωσης των ασφυκτικών περιορισμών της λογοκρισίας που είχε επιβάλει το δικτατορικό καθεστώς. Οι εμπνευσμένοι και ευρηματικοί στίχοι με έντονα πολιτικό υπόβαθρο ανήκουν στον Γιάννη Νεγρεπόντη. Τα τραγούδια γράφτηκαν 2-3 χρόνια νωρίτερα και ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που τελικά πήραν την έγκριση να μπουν στον περίφημο κόκκινο δίσκο. Επρόκειτο για τραγούδια σε εντελώς διαφορετικό ύφος από τα πρώτα λαϊκά τραγούδια που είχαν κάνει γνωστό τον συνθέτη τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ πρωτοεμφανίζονται όλα εκείνα τα μουσικά στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν στη συνέχεια το τόσο αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος του συνθέτη με αναφορές στο ελληνικό ρετρό, αλλά και το αμερικάνικο μπλουζ.
Το έργο βέβαια ο συνθέτης το παρουσίασε αρκετές φορές τα κατοπινά χρόνια είτε σε συναυλιακή μορφή, είτε ακόμη και σε μορφή θεατρικού δρώμενου. Στο αρχείο που σας δίνω έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε μια "ολοκληρωμένη" παρουσίαση του έργου από ραδιοφωνική μετάδοση κάπου μεταξύ 1976 και 1977, όπως διασώζεται σε παλιά κασετούλα από το αρχείο του φίλου μου Δημήτρη. Περιλαμβάνονται αρκετά ανέκδοτα μέρη του έργου, τραγούδια ή εμβόλιμες θεατρικές παρλάτες. 

(c) Aνέκδοτη ραδιοφωνική μετάδοση | 1976-7 | mp3 | Φωτογραφικό υλικό
πηγή: Δημ.Δημ.

1 σχόλιο:

antonis είπε...

Μήπως ξέρουμε ποιοι τραγουδάνε τα τραγούδια;