Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Θόδωρος Αντωνίου: Το κορίτσι της Μάνης (soundtrack)

Η ταινία "Το Κορίτσι της Μάνης" είναι ένα ρομαντικό δράμα ελληνοαμερικανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Paul Annett με θέμα μια νέα κοπέλα που αποφασίζει να σπάσει τη συντηρητική νοοτροπία των κατοίκων της περιοχής της (Μάνη) και γίνεται τραγουδίστρια της όπερας. Στηρίζεται σε κείμενο του Νίκου Γκάτσου. Η εντυπωσιακής ομορφιάς Άντζελα Γκερέκου εδώ κάνει την παρθενική της εμφάνιση πλαισιωμένη από μια πλειάδα Ελλήνων και ξένων ηθοποιών.
Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Θεόδωρος Αντωνίου (γενν. 1935) κάνοντας την έκπληξη, μιας και ο συνθέτης είναι απόλυτα συνυφασμένος με το χώρο της λόγιας avantgarde μουσικής. Το soundtrack είναι πλούσιο κι απλώνεται σε ποικίλα μουσικά είδη. Θα έλεγα πως ανήκει στη χατζιδακική παράδοση τόσο στο μουσικό όσο και στο ενορχηστρωτικό του ύφος. Περιλαμβάνει κυρίως οργανικά θέματα, αλλά και μερικά τραγούδια πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, του Ηλία Τσέχου και του συνθέτη. 
Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Δέσποινα Καλαφάτη, Σπύρος Δεναξάς, Alex Hyde-White και χορωδία. Συμμετέχουν επίσης κορυφαίοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι: Λάκης Καρνέζης (μπουζούκι), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), Νίκος Γκίνος (κλαρίνο), Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Σωκράτης Άνθης (τρομπόνι) και Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο). Στην παραγωγή του δίσκου εμφανίζεται και το όνομα του Αντώνη Βαρδή!


(c) LP | CBS | 1986 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: