Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Μαίρη Δαλάκου: Απανεμιά (1968)

Έχουμε ξαναμιλήσει για την υπέροχη ερμηνεύτρια της δεκαετίας του '60 Μαίρη Δαλάκου, μούσα αρχικά του Γιάννη Μαρκόπουλου, του οποίου ερμήνευσε αρκετά τραγούδια κατά την τριετία 1964-1966, ενώ ήταν και η αποκλειστική ερμηνεύτρια του πρώτου μεγάλου του δίσκου, του "Θησέα".
Όταν έκλεισε ο πρώτος αυτός κύκλος της καριέρας της, συνέχισε τη μοναχική της πορεία ενταγμένη στο κλίμα του Νέου Κύματος τραγουδώντας πλέον δικές της συνθέσεις ή και τραγούδια άλλων δημιουργών σε δεύτερη εκτέλεση αρχικά στις μπουάτ Συμπόσιον και Νεφέλες και τελικά στην περίφημη Απανεμιά, την οποία έστησε μαζί με τον ηθοποιό και σύζυγό της Σπύρο Καμπάνη. Το όνομα μάλιστα της μπουάτ αυτής προέκυψε από το ομώνυμο τραγούδι που έγραψε η ίδια σε στίχους του Καμπάνη.
Στην Απανεμιά λοιπόν ηχογραφήθηκε ζωντανά το υλικό του ομότιτλου δίσκου που κυκλοφόρησε το 1968 από τη Philips. Ο δίσκος περιλαμβάνει πέντε συνθέσεις της ίδιας της Μαίρης Δαλάκου, η οποία ερμηνεύει όλα τα τραγούδια παίζοντας πιάνο με συνοδεία κλασικής κιθάρας από τον Θοδωρή Κάτσαρη. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι όλα σε δεύτερη εκτέλεση. Περιλαμβάνονται τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Απόστολου Καλδάρα, του Γιάννη Σπανού, καθώς και τρία ξενόγλωσσα του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Σπύρος Καμπάνης συμμετέχει με απαγγελία στίχων.


(c) LP | Polydor | 1968 | Live | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: