Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Μάνος Χατζιδάκις: Δυο ανέκδοτα τραγούδια από τον "Καπετάν Μιχάλη"

Το καλοκαίρι του 1966 ο Μάνος Κατράκης και το θεατρικό του σχήμα "Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο" ανέβασε στο Θέατρο Βεάκη την ιστορική παράσταση "Ο Καπετάν Μιχάλης" βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη που είχε εκδοθεί το 1953. Τη θεατρική προσαρμογή υπέγραψαν ο Γεράσιμος Σταύρου και ο Κώστας Κοτζιάς. Μάλιστα η θεατρική αυτή εκδοχή είχε ήδη ανέβει για πρώτη φορά το 1959 από το θίασο Νίκου Χατζίσκου με μουσική του λόγιου συνθέτη Αλέκου Ξένου.
Η παράσταση του Κατράκη αποτέλεσε σταθμό στη θεατρική ιστορία του τόπου. Πέρασε μάλιστα και στη δισκογραφία χάρις στην εμπνευσμένη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος έγραψε για το έργο επτά ωραιότατα τραγούδια και μερικά οργανικά θέματα. Τα τραγούδια βασίστηκαν σε στίχους που σχηματίστηκαν από διάσπαρτες φράσεις του Καζαντζάκη μέσα στο κείμενο. Τα ερμήνευσε ο Γιώργος Ρωμανός.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πέρα από τα επτά επίσημα τραγούδια που περιέχονται στο δίσκο, στην παράσταση ακούγονταν ακόμη δύο που παραμένουν ανέκδοτα. Το ένα έχει τίτλο "Άστραψε τ' αψηλό βουνό" και το ερμήνευσε ο Μάνος Κατράκης. Η μελωδία του βασίζεται στο θέμα της εισαγωγής (χορός σε ρυθμό συρτού πεντοζάλη). 
Το άλλο τραγούδι ονομάζεται "Κι ήρθες εσύ απ' το Νοτιά" γραμμένο πάνω στη μελωδία του οργανικού "Κερκέζικο τραγούδι" (μοτίβο της Εμινέ). Το ερμήνευσε η νεαρότατη τότε Μαρία Φαραντούρη που μόλις είχε εμφανιστεί στη δισκογραφία με τη "Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν" και μερικά ακόμη τραγούδια που της είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη της συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι, δέκα χρόνια πριν συναντηθούν στα "Παράλογα"
Στο αρχείο που σας δίνω θα βρείτε τα δυο ανέκδοτα τραγούδια της παράστασης μαζι με τα αντίστοιχα οργανικά.
(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1966 | πηγή: Ι. Μπότσας

4 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Πα πα πα πα!!!Λες αυτο να εννουουσε ο φιλος μας ο πατερ όταν μου εκανε μια ερωτηση στο διαγωνισμα για τη Φαραντουρη;;;;Μαλλον...

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, προφανώς!

...ολοικ είπε...

Οχι,τελικα...Ψαχνουμε Μαρκοπουλο Φαραντουρη ,οχι Μανο...Υπαρχουν .λεει,ακόμα αλλα 3 κομμάτια ,που ακουγονταν στο θεατρο,που δεν εχουν κυκλοφορήσει ποτε...

Dimitris Dimitriou είπε...

Ε!Λοιπόν. Αν έχετε βαλθεί όλοι σας να μας τρελάνετε,να ξέρετε ότι το έχετε κι' όλας καταφέρει.Και από πάνω να λέει ο π.Αρτεμ. ότι υπάρχουν άλλα 3 κομμάτια!!
Στα σοβαρά τώρα.Αυτό που μας προσφέρετε είναι ανεκτίμητο.Να είστε καλά.