Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Βασίλης Δημητρίου: Λυσσασμένη γάτα (1998)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Λυσσασμένη Γάτα
του Τένεσι Ουίλιαμς
(ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, 1998)

__________________________


Είναι γνωστό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου (1945-2015) για τη σκηνική μουσική, τη μουσική δηλαδή που συνοδεύει έργα με εικόνα στις τρεις βασικές της εκδοχές: Θέατρο, κινηματογράφος και τηλεόραση. Σ' αυτόν τον τομέα έχει αφιερώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνθετικής του δραστηριότητας και κατά κανόνα με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα.
Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι μια σπάνια έκδοση του Εθνικού Θεάτρου και περιλαμβάνει τη μουσική για το έργο "Λυσσασμένη Γάτα" (Cat on a Hot Tin Roof) του μεγάλου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Tennessee Williams (1911-1983). Το έργο γράφτηκε το 1955, ενώ τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Richard Brooks με πρωταγωνιστές την Elizabeth Taylor και τον Paul Newman (1958).
O Βασίλης Δημητρίου έγραψε εννέα όμορφα ορχηστρικά θέματα για την ομώνυμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου κατά τη σεζόν 1997-8. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Βουτσινάς σε μετάφραση της Μαριλένας Γεωργιάδου. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Δάνης Κατρανίδης, Φιλαρέτη Κομνηνού, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ρένια Λουιζίδου, Γιάννης Καρατζογιάννης και Μιράντα Ζαφειροπούλου. Πιάνο παίζει ο συνθέτης.

(c) Ανεξάρτητη έκδοση | 1998 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: