Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Βασίλης Δημητρίου: Βασιλιάς Ληρ (2005)

Από την ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου με το Εθνικό Θέατρο προέρχεται και η μουσική για την παράσταση του σεξπιρικού αριστουργήματος "Βασιλιάς Ληρ" που ανέβηκε το 2005 σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιές και σκηνοθεσία Σλόμπονταν Ουνκόφσκι με μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών της νεότερης γενιάς, μεταξύ των οποίων οι: Δημήτρης Καταλειφός, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Δανάη Σκιάδη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Θανάσης Ευθυμιάδης.
Η μουσική της παράστασης έχει ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό χρώμα και βασίζεται σε μικρό σύνολο πνευστών οργάνων (όμποε, φλάουτο, κλαρινέτο, φαγκότο) με τη συνοδεία βιολοντσέλου, ακορντεόν ή βιμπράφωνου. Ερμηνεύουν κορυφαίοι Έλληνες σολίστ, όπως ο Βαγγέλης Χριστόπουλος στο όμποε, ο Σπύρος Καζιάνης στο φαγκότο, ο Παναγιώτης Δράκος, ο Στάθης Κιάσογλου, ο Βασίλης Δρογκάρης και άλλοι. 
Στα φωνητικά συμμετέχει η Μαίρη-Έλεν Νέζη και η χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας επωμίζεται ο Βασίλης Δημητρίου. 
Εξαιρετικής ποιότητας ηχογράφηση στούντιο που δυστυχώς παραμένει ανέκδοτη.

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 2005 | mp3 | Εξώφυλλα και φωτογραφικό υλικό
πηγή: d58