Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω: Συ φέρνεις τα τραγούδια (1985)

Το 1985 είναι η παραγωγικότερη χρονιά των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω. Γιατί μέσα σ' εκείνη τη χρονιά ηχογραφούν δύο δίσκους: Ο πρώτος με τίτλο το όνομά τους έχει αποκλειστική ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη και περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια άλλων δημιουργών με δική τους ενορχήστρωση.
Ο δεύτερος δίσκος είναι απολύτως προσωπικός τους και επιγράφεται "Συ φέρνεις τα τραγούδια". Ο δίσκος αυτός στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ποιήματα, ερωτικά και σατιρικά, του αφορισμένου Κεφαλονίτη σατιρικού πεζογράφου και ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου (1811-1901), συμπατριώτη δηλαδή του βασικού μέλους του συγκροτήματος Χάρη Καβαλλιεράτου. 
Πέρα από το γνωστό χαμηλόφωνο ύφος των τραγουδιών τους εδώ οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω καταφεύγουν και σε ήχους πιο δυναμικούς με τη χρήση μπάντας χάλκινων πνευστών και εμβατηριακών ρυθμών. 
Εκτός από τα ποιήματα του Λασκαράτου περιλαμβάνεται κι ένα ποίημα ("Ξενύχτι") του Κινέζου ποιητή Λι Τάι Πο (701-762), του οποίου το συγκρότημα μελοποίησε σε επόμενους δίσκους του και άλλα ποιήματα, ενώ σε δική του ποίηση βασίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του ο αριστουργηματικός κύκλος τραγουδιών "Το τραγούδι της γης" του μεγάλου λόγιου συνθέτη Gustav Mahler.


(c) LP | Αφοί Φαληρέα | 1985 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Δεν έχω λόγια!...

Ευχαριστώ πολύ