Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Σταύρος Ξαρχάκος: Γυμνοί στο δρόμο (1969) [ανέκδοτο soundtrack]

Η δραματική ταινία της Finos Film "Γυμνοί στο δρόμο" γυρίστηκε το 1969 σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με το λαμπερό πρωταγωνιστικό δίδυμο Νίκος Κούρκουλος και Ζωή Λάσκαρη. 
Επρόκειτο για κινηματογραφική προσαρμογή του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η γειτονιά των αγγέλων" που ανέβηκε το 1963 στο Θέατρο Rex (Κοτοπούλη) με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο.
Στην ταινία όμως τη μουσική έγραψε ο μεγάλος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος και κυκλοφόρησε σε δίσκο μακράς διαρκείας την ίδια χρονιά με τίτλο "Κόσμε αγάπη μου" και με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Σταμάτη Κόκοτα.
Για να είμαστε όμως ακριβείς, η μουσική της ταινίας διαφέρει πολύ από το περιεχόμενο του δίσκου, για την ολοκλήρωση του οποίου ο συνθέτης χρειάστηκε να γράψει περισσότερα τραγούδια, ενώ και οι ερμηνευτές ήταν διαφορετικοί.
Στην ταινία λοιπόν περιλαμβάνονται, μαζί με διάφορα οργανικά θέματα που εξυπηρετούν τη δραματική ανάπτυξη, τέσσερα μόνο από τα τραγούδια του δίσκου, δηλαδή τα: "Μην πιεις νερό", "Αστέρι στο παράθυρο", "Τα ρολόγια" και "Δυο αδέρφια". Τα ερμηνεύουν ο πρωταγωνιστής Νίκος Κούρκουλος συνοδευόμενος από χορωδία και η Μαρινέλλα. Η ερμηνεία μάλιστα της Μαρινέλλας είναι συγκλονιστική, αλλά προφανώς λόγω διαφορετικής εταιρίας στο δίσκο την αντικατέστησε η Βίκυ Μοσχολιού.
Το αρχειάκι που σας δίνω περιλαμβάνει την αυθεντική μουσική της ταινίας παρμένη από παλιά βιντεοκασέτα με τις μοιραίες συνέπειες στην ηχητική διαύγεια. Το soundtrack στο σύνολό του είναι υπέροχο και είναι κρίμα που παραμένει ανέκδοτο.

(c) VHS-rip | Ανέκδοτο OST | 1969 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα και φωτογραφικό υλικό
πηγή: d58

1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Λατρεμένες μουσικες!!!