Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Σταύρος Ξαρχάκος: Κόκκινα Φανάρια (με την ΚΟΕΜ)

Το 1962, στο πρώτο του ακόμα ξεκίνημα, ο νεαρότατος τότε συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος ανέλαβε να γράψει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση "Τα κόκκινα φανάρια" που ανέβηκε στο θέατρο Πορεία σε κείμενο του Αλέκου Γαλανού και σκηνοθεσία του Αλέξη Δαμιανού με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Χρονοπούλου. Το έργο σημείωσε μεγάλη επιτυχία κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παιχθεί επί τρεις συνεχόμενες περιόδους.
Η ευρεία του απήχηση οδήγησε το έργο και στη μεγάλη οθόνη ένα χρόνο αργότερα με σκηνοθέτη τον Βασίλη Γεωργιάδη κι ένα σπουδαίο καστ πρωταγωνιστών με επικεφαλής τη Τζένη Καρέζη γνωρίζοντας επίσης μεγάλη εμπορική, αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία, αφού έφτασε να προταθεί ακόμη και για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας την επόμενη χρονιά!
Ο συνθέτης ξεδίπλωσε όλο του το ταλέντο στο έργο αυτό κατακτώντας αμέσως κορυφαία θέση στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Στο θεατρικό ακούγονταν δυο τραγούδια με την Πόλυ Πάνου σε στίχους του Αλέκου Γαλανού ("Κόκκινα φανάρια", "Τι να την κάνεις τη ζωή"), ενώ για την ταινία έγραψε μερικά ακόμη τραγούδια σε στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου Λευτέρη Παπαδόπουλου, τα κλασικά "Άπονη ζωή", "Φτωχολογιά" και "Παράπονο" που ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Τζένη Καρέζη. Η ταινία όμως ήταν πλημμυρισμένη και με υπέροχες οργανικές μελωδίες ερμηνευμένες από πιάνο ή από το ασύγκριτο παίξιμο του Γιώργου Ζαμπέτα στο μπουζούκι.
Εδώ σας παρουσιάζω μια πολύ νεότερη ορχηστρική εκδοχή του υπέροχου αυτού soundtrack σε μορφή ορχηστρικής ραψωδίας που ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Ανέκδοτη δυστυχώς κι αυτή η εξαιρετική ηχογράφηση από μια σειρά συναυλιών του συνθέτη το 2007.

ΥΓ. Προσθέτω ότι το 1970 το έργο ξανανέβηκε στη σκηνή σε μορφή μιούζικαλ με τίτλο "Στο καλντερίμι". Τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Γιάννης Σπανός.

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 2007 | mp3 | Αυτοσχέδιο εξώφυλλο και φωτό
πηγή: d58

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ψάχνω σε flac ποιότητα το Media Luz του Κηλαηδόνη; Μηπως το έχεις στην συγκεκριμένη μορφή; Ή αν ξερεις κάποιο μέρος που ίσως θα μπορούσα να βρω το ίδιο το cd; Δεν νομιζω να ξανακυκλοφορήσει ποτέ :(

Άαβας / d58 είπε...

Μπορείς να ανατρέξεις στη σχετική ανάρτηση και να πάρεις αυτό που ζητάς...
https://diskovolos58.blogspot.gr/2015/02/media-luz-1976.html

Ανώνυμος είπε...

Υπεροχη ποιοτητα!!! Σε ευχαριστω παρα παρα πολυ! :) Να 'σαι καλα!

Ανώνυμος είπε...

ναι, αλλά δεν είναι σε „φλακ“. αγαπητε συνονοματε, και να το βρεις σε „φλακ“ θα ειναι „φουσκωμενο“ απο κανενα χαραξ, σπριντερ κλπ. δε σου κανουν 192, ή 128 ;

Άαβας / d58 είπε...

Αν αναφέρεσαι στη "Media Luz", φυσικά και είναι σε flac που έφτιαξα ο ίδιος από το αυθεντικό CD μου.

Ανώνυμος είπε...

χίλια συγγνώμη, μπερδεύτηκα. είχα στο νου μου, την εκτέλεση που έχω βρει εγώ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.