Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Νότης Περγιάλης διαβάζει Καββαδία (1969)

Άλλο ένα σπάνιο και συγκλονιστικό ντοκουμέντο που βρέθηκε παραπεταμένο σε μια διαδικτυακή γωνιά. Ο καλός ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Νότης Περγιάλης (1920-2009) διαβάζει πέντε ποιήματα του αγαπημένου ποιητή Νίκου Καββαδία (1910-1975). 
Ο συνθέτης Άκης Λυμούρης συνοδεύει την εκφραστικότατη ανάγνωση με μικρά μουσικά θέματα που διαμορφώνουν μιαν ιδιαιτέρως υποβλητική ατμόσφαιρα. Η ηχογράφηση έγινε το 1969. 
Σημειώνω ότι η συγκεκριμένη έκδοση έχει αξία ιστορικού ντοκουμέντου, γιατί είναι η πρώτη που εισάγει στην ελληνική δισκογραφία τον ποιητή Νίκο Καββαδία. Δυο χρόνια αργότερα ο Πάνος Σαββόπουλος θα παρουσιάσει τον πρώτο μελοποιημένο ποίημα του Καββαδία ("Αρμίδα") στο δίσκο "Επεισόδιο", ενώ το 1975 ο Γιάννης Σπανός με το τραγούδι "Ιδανικός κι ανάξιος εραστής" (από την "Τρίτη Ανθολογία") έκανε ευρύτερα γνωστό το όνομα του ποιητή. Ακολούθησαν δύο σημαντικές και ολοκληρωμένες μελοποιήσεις του Καββαδία, μία από τη Μαρίζα Κωχ το 1977 και άλλη μία, η πιο σημαντική, από τον Θάνο Μικρούτσικο το 1979 ("Ο Σταυρός του Νότου").
Σημειώνω επίσης ότι ο Περγιάλης και ο Λυμούρης την ίδια περίπου εποχή, στα τέλη του '60, είχαν ηχογραφήσει ακόμη δύο ανάλογους κύκλους ποιημάτων: Έναν με ποιήματα του Λόρκα κι άλλον ένα με ποιήματα του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ. 


(c) 45'' vinyl | Στροφές | 1969 | mp3 @128 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: