Συνεχίζοντας την αναδίφηση του προπολεμικού ελαφρού τραγουδιού θα ήθελα σήμερα να σταθούμε σε έναν από τους πρωτεργάτες του είδους και σημαντικό συνθέτη σκηνικής μουσικής. Πρόκειται για τον Νίκο Χατζηαποστόλου (1884-1941), γέννημα θρέμμα της Αθήνας, την οποία τραγούδησε και αποθανάτισε σε πάμπολλα από τα πανέμορφα τραγούδια και τις καντάδες του.
Ο Νίκος Χατζηαποστόλου ξεκίνησε ως μέλος της χορωδίας στο "Ελληνικό Μελόδραμα" του Διονύση Λαυράγκα, ενώ συμπορεύτηκε με τον στενό του φίλο και βαρύτονο Γιάννη Αγγελόπουλο, ερμηνευτή πολλών ρόλων σε έργα του. Γύρω στα τριάντα του στράφηκε στο είδος της οπερέτας, επηρεασμένος από την επιτυχία στο είδος του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Έγραψε καμιά σαρανταριά οπερέτες με ήπια κωμικό περιεχόμενο. Η πρώτη είχε τίτλο "Μοντέρνα καμαριέρα", αλλά η κορυφαία του στιγμή υπήρξε η διαχρονική οπερέτα "Οι απάχηδες των Αθηνών", γραμμένη το 1921, ένα έργο που έκτοτε έχει γνωρίσει πολυάριθμες νεότερες παραστάσεις, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.
Ο Χατζηαποστόλου συνέθεσε επίσης πάμπολλα τραγούδια ελαφρού και κανταδόρικου ύφους, ενώ σήμερα υπάρχει η προτομή του στην Πλάκα, την οποία επανειλημμένα τραγούδησε στις συνθέσεις του. Γιος του ήταν ο επίσης συνθέτης Ανδρέας Χατζηαποστόλου που υπηρέτησε το ελαφρό και ελαφρολαϊκό τραγούδι στις δεκαετίες του '60 και '70.
Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει ένα μικρό δείγμα από το σκηνικό έργο του Νίκου Χατζηαποστόλου με αυθεντικές προπολεμικές ηχογραφήσεις υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Αγγελόπουλος (βαρύτονος), Μιχάλης Θωμάκος (τενόρος) και Μίνα Κυριακού-Χατζηαποστόλου (σύζυγος του συνθέτη).
(c) LP | Philips | 1969 | πηγή: tzil/d58
1 σχόλιο:
Ευχαριστώ για το υλικό!
Οι καντάδες είναι τρομερές ειδικά αν τις ακούσεις σε ζωντανή εκτέλεση.
Μία από τις αγαπημένες μου είναι το "Θέλω να αφήσω". Την έμαθα από τον Κηλαηδόνη που την αγαπούσε και αυτός πολύ. Δεν έχει θέμα τον έρωτα αλλά νομίζω είναι έπαινος προς την φύση και εκφράζει μιά απογοητεύση.
Δημοσίευση σχολίου