Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Δόμνα Σαμίου: Ελληνικά κάλαντα (1974)

Η Δόμνα Σαμίου (1928-2012) υπήρξε κορυφαία ερμηνεύτρια του παραδοσιακού μας τραγουδιού, αλλά και συστηματική ερευνήτρια του συγκεκριμένου πεδίου με πολύτιμες καταγραφές αυθεντικών ερμηνειών και λησμονημένων διαμαντιών της ελληνικής παράδοσης από κάθε γωνιά του ελληνισμού.
Σήμερα λοιπόν, ανήμερα Χριστούγεννα, τι πιο φυσικό από μια τέτοια επιμελημένη εργασία της Δόμνας Σαμίου που περιλαμβάνει ένα υπέροχο απάνθισμα με κάλαντα από όλη την Ελλάδα, ίσως με κάποια μεγαλύτερη αναλογικά έμφαση στα νησιά και τη Θράκη. 
Η συλλογή μοιράζεται εμφανώς σε τέσσερα μέρη, αφιερωμένα το καθένα και σε μία από τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα, του Λαζάρου), όταν και τραγουδιούνται τα αντίστοιχα κάλαντα από μικρούς και μεγάλους. 
Στην εκτέλεση των καλάντων μαζί με τη Δόμνα Σαμίου συμμετέχουν ανδρικές και γυναικείες χορωδίες, καθώς και η Παιδική Χορωδία του Μικτού Γυμνασίου "Εστίας" Νέας Σμύρνης. Το εξώφυλλο του δίσκου κοσμείται από τον περίφημο πίνακα "Τα κάλαντα" του Νικολάου Λύτρα.

(c) LP | ΕΜΙ Columbia | 1974 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: