Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Soul Dances of the Greeks (1972)

Κλείνουμε σήμερα αυτή τη σειρά των ορχηστρικών δίσκων του Μίμη Πλέσσα που καλύπτουν την περίοδο 1965-1972, την περίοδο δηλαδή της μεγάλης του ακμής με τις αλλεπάλληλες κινηματογραφικές και άλλες δισκογραφικές του επιτυχίες.
Το 1972 λοιπόν εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη ο τουριστικού προσανατολισμού ορχηστρικός δίσκος "Soul Dances of the Greeks", ο οποίος στην ελληνική του εκδοχή πήρε τον τίτλο "Αυτή είναι η Ελλάδα"
Ο δίσκος είναι μοιρασμένος δε δυο εμφανώς διαφορετικού ύφους ενότητες. Στην α' όψη έχουμε έξι οργανικές συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα που βασίζονται σε κλασικούς λαϊκούς σκοπούς (χασάπικο, ζεϊμπέκικο, χασαποσέρβικο, τσιφτετέλι, καρσιλαμάς και συρτάκι) που ερμηνεύονται από καθαρή λαϊκή ορχήστρα με επικεφαλής τον μεγάλο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Στέλιο Ζαφειρίου
Η β' όψη περιλαμβάνει έξι παραδοσιακούς σκοπούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (καλαματιανός, μπάλλος, κρητικός, τσάμικο, συρτό, θρακιώτικο και καλυμνιώτικο). Στη διασκευή και ενορχήστρωση αυτής της ενότητας ο Πλέσσας συνέπραξε με τη μεγάλη θεραπαινίδα της παραδοσιακής μας μουσικής Δόμνα Σαμίου. Εδώ απουσιάζει πλέον το μπουζούκι και πρωταγωνιστές γίνονται τα κλασικά όργανα της ελληνικής παράδοσης: Κλαρίνο, σαντούρι, γκάιντα, βιολί, λύρα.

(c) LP | PI-LPS-33 | 1972 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: