Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Ελένη Λιάκου: Όλα τα τραγούδια της (1968-1977)

Στην ελληνική στιχουργική δεν είναι και πολλά τα γυναικεία ονόματα που κέρδισαν μια θέση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Θυμίζω τα πιο γνωστά: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Σώτια Τσώτου, Βαρβάρα Τσιμπούλη, Λίνα Νικολακοπούλου. Τα τελευταία χρόνια βέβαια η γυναικεία παρουσία έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά και πάλι υπολείπεται φανερά της ανδρικής.
Βρίσκω λοιπόν την ευκαιρία να σταθώ σε μια παλιότερη, μάλλον άγνωστη δυστυχώς, Ελληνίδα στιχουργό που για μια δεκαετία περίπου είχε αξιόλογη παρουσία στο ελληνικό πεντάγραμμο γράφοντας μερικά πολύ γνωστά τραγούδια, έστω κι αν το όνομά της παρέμεινε πάντα στην αφάνεια.
Πρόκειται για την Ελένη Λιάκου (1925-2003), η οποία δραστηριοποιήθηκε κατά το διάστημα 1968-1977 γράφοντας κάμποσα ωραία τραγούδια σε συνεργασία κυρίως με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση την εποχή που ο μεγάλος βάρδος είχε αρχίσει την πιο προσωπική του πορεία συνθέτοντας ο ίδιος τα τραγούδια του.
Η Ελένη Λιάκου γεννήθηκε στην Ιτέα Φωκίδας, αλλά μικρή έζησε στη Ναύπακτο, ενώ είχε συγγένεια με τον ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα. Από μικρή έγραφε ποιήματα, ενώ όταν μεγάλωσε ήρθε στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε τον Δημήτρη Ρεπάνη, αδελφό του Αντώνη Ρεπάνη, ο οποίος γνωριζόταν από το στρατό με τον Μπιθικώτση κι έτσι έγινε η γνωριμία της Ελένης με τον μεγάλο τραγουδιστή. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης λοιπόν ήταν ο συνθέτης που μελοποίησε τους περισσότερους στίχους της φτιάχνοντας μερικά πολύ όμορφα λαϊκά τραγούδια που αρχικά κυκλοφόρησαν σε 45άρια, αλλά στη συνέχεια μπήκαν και σε δίσκους 33 στροφών. Ιδού μερικοί πασίγνωστοι τίτλοι: "Επίσημη αγαπημένη", "Το παρελθόν σου θα γίνει καπνός", "Το μεσημέρι καίει το μέτωπό σου", "Η κουρελού", "Πόσο γελάστηκα", "Μια γυναίκα φεύγει" και κάμποσα άλλα. 
Η συνεργασία της με τον Μπιθικώτση κράτησε μια τριετία περίπου (1968-1971), ενώ στη συνέχεια έγραψε μερικά τραγούδια με τον Αντώνη Ρεπάνη, τον Στέφανο Ιωαννίδη, αλλά και δικά της, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ώσπου εκεί στα 1977 αποσύρθηκε οριστικά από το χώρο. Ευτύχησε πάντως να ακούσει τα τραγούδια της με μεγάλες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Λευτέρης Μυτιληναίος.

(c) Συλλογή | ΕΜΙ/General | 1968-1977 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Γιώργος/d58



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ :ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠ ΤΙΣ 45 ΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Ανώνυμος είπε...

https://www.facebook.com/Αναμνήσεις-απο-την-στιχουργό-ΕΛΕΝΗ-Λιακου-1539315586332655/?
Ευχαριστώ πολύ!!! Μόνο που με τον Σκαρίμπα ήταν πρώτα ξαδέρφια από την οικογένεια της μαμάς της ! Ευχαριστώ που τιμάτε την μνήμη της!

Άαβας / d58 είπε...

Α,ναι; Διορθώνω αμέσως την ανακρίβεια και σας ευχαριστώ πολύ για τη χρήσιμη επισήμανση.