Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Athens Today (1966)

Τα ξανάπαμε: Στα μέσα της δεκαετίας του '60 σημειώθηκε μια πρωτοφανής έξαρση των δισκογραφικών εκδόσεων με ορχηστρικό υλικό που είχε μετατραπεί σε μόδα και μάλιστα με διεθνείς προεκτάσεις. Δυο ήταν οι βασικές αφετηρίες αυτής της μόδας: Πρώτα η τεράστια απήχηση του τραγουδιού "Τα παιδιά του Πειραιά" του Μάνου Χατζιδάκι που κέρδισε το 1961 το όσκαρ τραγουδιού κι έγινε παγκόσμιο σουξέ, αφού έγινε ακόμη και ήχος στα κλάξον των αυτοκινήτων! Και δεύτερον η επίσης παγκόσμια αποδοχή του "Ζορμπά" του Μίκη Θεοδωράκη στα 1964 που έκανε μόδα το συρτάκι. Ίσως δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίζαμε ότι αυτά τα δυο κομμάτια συνέβαλαν τα μέγιστα και στην ανακάλυψη της Ελλάδας ως ονειρεμένου (και φτηνού) τουριστικού προορισμού!
Ο Μίμης Πλέσσας εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο μουσικό συρμό της εποχής και ηχογράφησε πάμπολλους ορχηστρικούς δίσκους αυτής της αισθητικής. Ήδη σας παρουσίασα δυο τέτοιες δουλειές του και σήμερα περνάω σε μια τρίτη ορχηστρική ηχογράφηση με τη δική του υπογραφή, η οποία εκδόθηκε το 1966, όχι όμως στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Ο δίσκος λοιπόν "Athens Today" εκδόθηκε παράλληλα στην Αμερική από τη δισκογραφική εταιρία UA International, η οποία είχε επίσης εκδώσει νωρίτερα και κάποιες κινηματογραφικές δουλειές του Μάνου Χατζιδάκι ("Never on Sunday", "Top Kapi"), αλλά και στην Αγγλία από την Sunset Records με τον τίτλο "Holiday in Greece".
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα ορχηστρικά κομμάτια που επιμελήθηκε ενορχηστρωτικά ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος στους εν λόγω δίσκους αναφέρεται ως Dimitri Plessas. Τα μισά κομμάτια (κυρίως στην πρώτη πλευρά) έχουν μουσική του ίδιου, ενώ τα υπόλοιπα είναι συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Κώστα Κλάβα, του Λυκούργου Μαρκέα, του Νίκι Γιάκοβλεφ και του Γιάννη Παπαϊωάννου. 
Παρά τον τουριστικό προσανατολισμό της έκδοσης η δουλειά του Πλέσσα έγινε με μεράκι και γνώση των κανόνων του λαϊκού τραγουδιού, οπότε το αποτέλεσμα είναι απολύτως αξιοπρεπές κι ακούγεται πολύ ευχάριστα.

(c) LP | UA International/Sunset Records | 1966 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: