Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Μινωτής-Παξινού-Χορν: Ταξίδι μακριάς ημέρας (1965)

Πίσω και πάλι στη χρυσή δεκαετία του '60, τότε που - κόντρα στις πολιτικές αντιξοότητες της εποχής - η τέχνη στην Ελλάδα γνώριζε τρομαχτική άνθιση και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα: Μουσική, κινηματογράφος, θέατρο, λογοτεχνία. Ήταν η ευτυχής συγκυρία να συνυπάρξουν σ' αυτή τη μοναδική πολιτιστική ανάταση μεγάλοι συνθέτες, μεγάλοι σκηνοθέτες, μεγάλοι σεναριογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς, μεγάλοι ηθοποιοί.
Ένα δείγμα αυτής της υπέροχης καλλιτεχνικής έκρηξης μας δίνει το σημαντικό αρχείο που σας παρουσιάζω σήμερα. Πρόκειται για μια ιστορική θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που ανέβηκε την άνοιξη του 1965. Τίτλος της: "Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα". Το έργο γράφτηκε από τον κορυφαίο Αμερικανό δραματουργό Ευγένιο Ο' Νιλ (1888-1953) το 1941 κι έκανε πρεμιέρα το 1956, ενώ ένα χρόνο αργότερα χάρισε ένα βραβείο Πούλιτζερ στον συγγραφέα του. 
Η ελληνική εκδοχή του έργου βασίστηκε σε μετάφραση του Νίκου Γκάτσου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ένα βαρύ όνομα του ελληνικού θεάτρου, ο μεγάλος Αλέξης Μινωτής που πρωταγωνιστεί μάλιστα μαζί με τη διάσημη σύζυγό του και βραβευμένη με όσκαρ Κατίνα Παξινού. Πλάι τους ο Δημήτρης Χορν, η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Πέτρος Φυσσούν, ο Κώστας Καστανάς και αρκετοί άλλοι ηθοποιοί.

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1965 | Εθνικό Θέατρο | wma | Εξώφυλλα και φωτό
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: π.Αρτ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: