Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Χάντρες, 12 λαϊκοί χοροί (1966)

Λέγαμε στην προηγούμενη ανάρτηση για την πολύ γόνιμη συνεργασία του συνθέτη Μίμη Πλέσσα με τον μεγάλο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργο Ζαμπέτα, η οποία κάλυψε το πρώτο μισό της δεκαετίας του '60, τότε που ο συνθέτης προσχωρούσε σιγά σιγά από το ελαφρό στο λαϊκό πεντάγραμμο.
Μετά τα μέσα όμως της ίδιας δεκαετίας βρήκε άξιο συνοδοιπόρο του στα λαϊκά μονοπάτια τον επίσης σπουδαίο μπουζουξή Στέλιο Ζαφειρίου, ο οποίος άλλωστε υπήρξε μαθητής του Ζαμπέτα. Μαζί του ο συνθέτης θα ηχογραφήσει όλα τα μεγάλα σουξέ του τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τα αξεπέραστα τραγούδια του "Δρόμου" (1969).
Ένα από τα πρώτα δείγματα λοιπόν αυτής της συνεργασίας έχουμε με το δίσκο "Χάντρες, 12 λαϊκοί χοροί" που εκδόθηκε από τη Lyra το 1966. Περιλαμβάνει δώδεκα πανέμορφα οργανικά κομμάτια του συνθέτη, άλλα βασισμένα σε γνωστά τραγούδια του ("Οι χάντρες", "Απόψε κλαίει ο ουρανός", "Βρέχει πάλι απόψε") κι άλλα γραμμένα απευθείας για ορχήστρα. Ο Στέλιος Ζαφειρίου χαρίζει υπέροχες πινελιές με το μπουζούκι του, ενώ το ορχηστρικό κουαρτέτο συμπληρώνουν ο συνθέτης στο πιάνο, ο Νότης Μαυρουδής στην κιθάρα και ο Νίκος Τσεσμελής στο μπάσο.
ΥΓ. Στους τίτλους έχω γράψει λανθασμένα το κομμάτι 9 ως "Μικρό ταξίδι", αντί του ορθού "Μικρό ταξίμι".

(c) LP | Lyra | 1966 | πηγή: Νίκος/d58

1 σχόλιο:

musicmirror είπε...

Εδώ ο Στέλιος Ζαφειρίου παίζει με τρίχορδο μπουζούκι!!!