Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας, Καίτη Χρυσολωρά: Αγάπη μου (1966)

Ο πολυγραφότατος και πολυδιάστατος συνθέτης Μίμης Πλέσσας ξεκίνησε από τη δεκαετία του '50 υπηρετώντας αρχικά το λεγόμενο "ελαφρό" τραγούδι, πριν τον κερδίσει ο κινηματογράφος και το λαϊκό τραγούδι, όπου κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή για πολλά χρόνια με αλλεπάλληλες λαοφιλείς επιτυχίες.
Στο χώρο του "ελαφρού" λοιπόν τραγουδιού ανέδειξε το πηγαίο μελωδικό του ταλέντο που στάθηκε το εργαλείο για τη δημιουργία δεκάδων υπέροχων τραγουδιών που ερμήνευσαν μερικές από τις πιο δόκιμες φωνές του είδους, όπως η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Βογιατζής, η Νάνα Μούσχουρη, η Γιοβάννα, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Νέλλη Μάνου, ο Αλέκος Πάντας και άλλοι. 
Συχνά εμπιστευόταν τραγούδια του και σε άγνωστες φωνές, πολλές από τις οποίες στη συνέχεια γίνονταν μεγάλα ονόματα κι άλλες που δεν κατάφεραν να προχωρήσουν. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκει μια εξαιρετική ερμηνεύτρια που ανακάλυψε ο συνθέτης το 1966 και της εμπιστεύθηκε έναν θαυμάσιο κύκλο δώδεκα τραγουδιών. Πρόκειται για την Καίτη Χρυσολωρά, η οποία πέρα από τον μοναδικό μεγάλο δίσκο που ηχογράφησε εκείνη τη χρονιά με τον Πλέσσα, είχε μια ακόμη μικρή συνεργασία μαζί του την επόμενη χρονιά με ένα δισκάκι 45 στροφών ("Θαρθείς", "Δεν ξέρω"), αλλά στη συνέχεια χάθηκε ανεξήγητα από το προσκήνιο, ίσως και λόγω μιας κινητικής αναπηρίας που τη δυσκόλευε. 
Ο δίσκος λοιπόν "Αγάπη μου" κυκλοφόρησε το 1966 από τη Philips και περιλαμβάνει δώδεκα μελωδικά τραγούδια του συνθέτη, τα περισσότερα σε δεύτερη εκτέλεση, ενορχηστρωμένα επιδέξια από τον ίδιο με έντονα στοιχεία τζαζ. Ο Κώστας Πρετεντέρης είναι ο στιχουργός στα επτά από τα δώδεκα τραγούδια, ενώ τα υπόλοιπα έγραψαν οι Τάσος Μαστοράκης, Αλέκος Σακελλάριος, Χρήστος Γιαννακόπουλος και Κώστας Κινδύνης. Η Καίτη Χρυσολωρά τα ερμηνεύει υπέροχα με συγκινητική εκφραστικότητα. Στο οπισθόφυλλο σημειώνει ο συνθέτης για την ερμηνεύτρια:
"...Μια φωνή μπορεί να είναι ωραία αλλά άχρωμη ή να είναι ευαίσθητη και όχι σωστή ή να είναι καλή αλλά με περίεργη χροιά. Όλες αυτές οι αρετές μόνον στην σωστή αναλογία δίνουν εκείνο που κάνει το κοινόν να λέη... "Μ' αρέσει γιατί νιώθω ότι τραγουδάει για μένα." Η Καίτη Χρυσολωρά έχει το θείο δώρο της ευαισθησίας, της δροσιάς και της φωνητικής άνεσης και μαζί μ' όλα αυτά την τεχνική και την μόρφωση. Κι' όλα αυτά τα ξοδεύει σπάταλα γιατί αγαπάει με πάθος το τραγούδι. Είμαι συγκινημένος γιατί με το πλούσιο ταλέντο της μουδωσε την ευκαιρία να ξαναφτιάξω 12 από τα πιο αγαπημένα μου ερωτικά τραγούδια μ ένα τρόπο που πιστεύω πως θα τον αγαπήσετε όσο κι' εμείς".

(c) LP | Philips | 1966 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: lila/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: