Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Καημοί της αυλής (1971)

Το 1971 ο ακούραστος συνθέτης Μίμης Πλέσσας είχε μια σύντομη συνεργασία με τη μικρή εταιρία Rally που είχε ιδρύσει μερικά χρόνια νωρίτερα ο παραγωγός Σπύρος Ράλλης, με την οποία άλλωστε έκανε και την πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση το 1969 ο σπουδαίος τραγουδιστής Νίκος Δημητράτος (όπως μας πληροφορεί ο πάντα σωστά ενημερωμένος Θανάσης Γιώγλου).
Εκεί λοιπόν ο συνθέτης ηχογράφησε το δίσκο "Καημοί της αυλής", έναν από τους 3-4 συνολικά που έκανε στη συγκεκριμένη εταιρία την ίδια περίοδο. Πρόκειται για έναν μικτό δίσκο που περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικά κομμάτια, τα περισσότερα του ίδιου του Πλέσσα, αλλά και μερικά άλλων δημιουργών (Μ. Χατζιδάκις, Στ. Ξαρχάκος). Κάποια είναι σε πρώτη εκτέλεση κι άλλα σε δεύτερη. 
Στο επιτελείο των ερμηνευτών, πέρα από τη σχετικά γνωστή τότε λαϊκή τραγουδίστρια Ρένα Βιολάντη, όλοι οι άλλοι ήταν καινούργιοι και άγνωστοι στο χώρο. Πρόκειται για τους Σπύρο Πολυκανδριώτη, Νατάσα Ροδίνη, Άννα Μαριάννα, Ανδρέα Αρμπετίνο και τον Νίκο Δημητράτο. Ο τελευταίος βέβαια στη συνέχεια έγινε πολύ γνωστός μέσα από μεγάλες συνεργασίες που είχε με σημαντικούς συνθέτες και ιδιαίτερα με τον Σταύρο Ξαρχάκο ("Το μεγάλο μας τσίρκο", "Νυν και αεί", "Ρεμπέτικο"), αλλά εδώ έκανε την πρώτη του συμμετοχή σε μεγάλο δίσκο. Στα ορχηστρικά κομμάτια μπουζούκι παίζει ο Στέλιος Ζαφειρίου.
Σημειώνω ότι ο δίσκος είναι σπανιότατος και τα τραγούδια συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές, ακόμη και από το διαδίκτυο, ενώ τα εξώφυλλα με μεγάλη δυσκολία αποκαταστάθηκαν σε ανεκτό επίπεδο.

(c) LP | Rally | 1971 | πηγή: π.Αρτ/tzil/νίκος/d58

2 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Ταξιδεύετε στον ωκεανό που λέγεται ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ. Χαρά στο κουράγιο σας και χίλια μπράβο.Καλές γιορτές,καλή χρονιά.

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Ταξιδιάρης δίσκος...
Χρόνια Πολλά καλές γιορτές !!