Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Αλέκος Αλεξανδράκης: Έγκλημα και τιμωρία (1966)

Συνεχίζοντας την ανάσυρση σπάνιων θεατρικών ντοκουμέντων θα σταθώ σήμερα σε μια ιστορική θεατρική παράσταση του κοσμαγάπητου ηθοποιού και σκηνοθέτη Αλέκου Αλεξανδράκη (1928-2005), το κορυφαίου ίσως ζεν πρεμιέ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου στα χρόνια του '60, ενός πραγματικού καλλιτέχνη που πίσω από τους φανταχτερούς ρόλους, κυρίως σε κωμωδίες του Φίνου, κρυβόταν ένας ανήσυχος δημιουργός με προοδευτικό προσανατολισμό και πολύ εκλεκτικές επιλογές. Άλλωστε στο ενεργητικό του καταγράφεται η σημαντικότερη ίσως ελληνική ταινία νεορεαλιστικού ύφους, η περίφημη "Συνοικία το όνειρο" (1961), την οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος και η οποία του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει αποθεωτική υποδοχή κατά την προβολή της στη Μόσχα στα χρόνια του σοβιετικού καθεστώτος.
Το 1965 λοιπόν ο Αλέκος Αλεξανδράκης ανέβασε την παράσταση "Έγκλημα και τιμωρία", η οποία φυσικά βασίστηκε στο κλασικό μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι στη θεατρική διασκευή του Gabriel Arout. Το έργο ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά σε μετάφραση της Αλίκης Γεωργούλη, συζύγου τότε του Αλεξανδράκη, και σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Σεβαστίκογλου. Στην παράσταση έπαιξαν σημαντικοί ηθοποιοί, όπως οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Ζώρας Τσάπελης, Βάσος Ανδρονίδης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αλέκος Ουδινότης, Δημήτρης Χρυσομάλλης και Γιώργος Διαλεγμένος.
Η συγκεκριμένη λοιπόν παράσταση ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο το 1966 και μεταδόθηκε από την εκπομπή "Το Θέατρο της Τετάρτης", ενώ πιο πρόσφατα αναμεταδόθηκε και από το Τρίτο Πρόγραμμα στη σειρά "Το Θέατρο της Κυριακής".

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1966 | wma | Αυτοσχέδιο εξώφυλλο
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: π.Αρτ/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: